Bara 20 procents chans att Biden hoppar av

President Biden och demokratiska partiet befinner sig i en mardrömssituation.

Istället för att attackera motståndaren Trump debatterar partiet om deras egen kandidat är tillräckligt klar i huvudet för att ställa upp.

Men för att det ska bli någon annan än den sittande presidenten som möter Trump i november krävs att Joe Biden själv ändrar sig. 

Väldigt lite talar för det.

Jag lika lite som någon annan kan se in i Bidens hjärna och analysera vad som pågår där. Vi kan bara utgå från det han själv och människorna runt honom förmedlar. Samt analysera det tryck utifrån som han är utsatt för.

I ett online-samtal med sin kampanjstab i går medgav Biden att de senaste dagarna varit tuffa för honom och att han insåg att medarbetarna måste ha bombarderats med frågor från oroliga väljare och donatorer. Men han sa också följande, enligt Washington Post.

–Jag ställer upp. Jag är det demokratiska partiets kandidat. Ingen kan tvinga bort mig. Jag hoppar inte av. Jag är i racet till slutet och vi kommer att vinna.

En knapp vecka har gått sedan Bidens katastrofala framträdande på debatten mot Trump. Det är uppenbart att presidenten åtminstone än så länge inte har några som helst planer på att kasta in handduken.

Bidens inställning är helt avgörande. Det är bara han själv som kan fatta beslutet att hoppa av. Eftersom han ohotad vann de demokratiska primärvalen är han partiets kandidat.

Vad andra tycker är inte oväsentligt men det är bara Biden som kan fatta beslutet att lämna stafettpinnen vidare till någon annan.

Debatten mellan kandidaterna.

Läcker uppgifter

I teorin kan partiets delegater göra uppror på demokraternas partikonvent som startar den 19 augusti och genomföra en kupp genom att rösta fram någon annan. Men det är extremt osannolikt eftersom det inte ens finns någon enighet om vem ersättaren i så fall skulle vara.

Vad vi ser utspelas nu är en dragkamp inom partiet mellan de som är så panikslagna över Bidens mentala kollaps att de vill att han ersätts av en yngre och mer kraftfull förmåga och de som anser att det vore vansinne att byta ut Biden med bara fyra månader kvar till valet.

Båda sidor läcker uppgifter till media som talar för deras sak. Så påstod exempelvis New York Times igår att Biden allvarligt funderade på att hoppa av. Något som presidentens pressavdelning kraftigt dementerade.

Så här kommer det förmodligen att se ut de närmaste veckorna. Debatten kommer att fortsätta.

Den kommer att intensifieras ifall Bidens opinionssiffror kraftigt försämras. Den första opinionsmätningen efter debatten visar att Trump utökat sin ledning med tre procentenheter. Den dippen är inte större än att det går att ta igen. Blir det ett större tapp kommande veckor kommer pressen på Biden att öka.

Flera amerikanska guvernörer har uttalat sitt stöd för Biden.

Tysta tvivlarna

I ett försök att lugna tvivlarna har Biden de närmaste dagarna bokat in en tv-intervju med ABC och ett antal kampanjframträdande. Dessa kommer att nagelfaras extra noga för nya tecken på brister i Bidens fysiska och mentala kapacitet.

Gör han bort sig igen på ett tydligt sätt så kommer kraven på att han drar sig tillbaka att öka till stormstyrka. Men inte ens om han gör bra ifrån sig kommer debatten att tystna.

Den kommer att pågå åtminstone fram till partikonventet vilket är det tillfälle då Bidens kandidatur officiellt fastställs. Därefter finns det inga formella möjligheter att byta ut honom.

Hittills har ett antal mindre seniora kongressledamöter offentligt bett Biden att dra sig ur. Men alla de tunga namnen har stöttat honom eller håller tyst.

Biden fick en extra boost igår när 20 demokratiska guvernörer, varav ett antal är påtänkta som kandidater ifall Biden lämnar, uttalade sitt stöd för Biden efter att ha träffat honom i Vita huset.

Biden har rykte om sig att vara mycket envis. Han ser sig som en comeback kid som varje gång han blir nedslagen reser sig upp igen. En bra egenskap i många sammanhang men kanske inte just här.

Joe Biden.

Kan förlora kongressen

För det är inte bara presidentmakten som står på spel. Med en svag presidentkandidat riskerar demokraterna också att förlora makten i representanthuset och senaten som håller val samtidigt.

Ytterst är det USA:s demokrati som står på spel. Många fruktar vad Trump kan hitta på om han får chansen att leda landet igen. Det är inte som ett vanligt val när man rycker på axlarna vid en förlust och går vidare.

Jag tror Biden funderar mycket på hur hans eftermäle påverkas om han envisas med att ställa upp och sedan förlorar mot Trump.

I samma vågskål ligger den risk det innebär att byta kandidat. Biden har visat att han kan besegra Trump. Partiet gjorde ett bra mellanårsval med honom vid rodret.

Vad säger att en yngre kandidat har större chanser att slå Trump? Alla som nämns bortsett från vicepresident Kamal Harris är tämligen okända i USA och hon är lika impopulär som Biden.

Det går inte att lita helt på opinionsmätningar där folk svarar på frågor om hur olika hypotetiska kandidater skulle klara sig mot Trump.

Om jag skulle sätta en procentsats på hur stor jag tror chansen är att Biden hoppar av skulle jag i nuläget säga någonstans runt 20 procent. Men som sagt ingen mer än Biden vet vad som rör sig i hans huvud.