Därför vill demokraterna INTE stoppa Trump

Republikanerna hävdar att åtalet mot Donald Trump är politiskt motiverat för att hindra honom från att ställa upp i presidentvalet nästa år.

Men tänk om det är precis tvärtom.

Huruvida Donald Trump förtjänar att åtalas eller inte är omöjligt att bedöma tills åtalspunkterna har offentliggjorts. Vilket sker under stort rabalder på tisdag kväll svensk tid.

Ändå har en samlad republikansk talkör ropat ut sin ilska och avsky över åtalet. Det sammanfattade omdömet innan de ens sett åtalet handlar om hämnd och politisk förföljelse. Beviset för detta är att distriktsåklagaren Alvin Bragg är demokrat och därför per definition fientligt inställd mot Trump.

De tunga republikanska politikerna verkar helt bortse från att de flesta höga juridiska poster i USA utses i allmänna val. USA är med andra ord fullt av även republikanska distriktsåklagare utan att paritets företrädare för den sakens skull hävdar att deras åtal är politiskt motiverade.

Även det amerikanska folket har redan en cementerad uppfattning om huruvida det är rätt att åtala Trump eller inte.

Enligt en opinionsmätning gjord av tv-bolaget ABC tycker 32 procent att det är fel att åtala Trump medan 45 tycker det är rätt. 

Oklart på vad de baserar dessa tvärsäkra omdömen. Kanske handlar det om det vettiga att överhuvudtaget ställa en före detta amerikansk president inför rätta.

Både Trump personligen och republikaner i största allmänhet utgår från att det finns någon slags demokratisk konspiration som går ut på att till varje pris försöka stoppa fastighetsmiljardären från att kunna ställa upp i valet 2024.

Samtidigt som samma människor hävdar att följden av åtalet och all annan ”häxjakt” som demokraternas ägnar sig åt är att det stärker Trumps position.

Joe Biden.

Pengarna rasar in

Sedan det blev känt att Trump skulle åtalas har bidragen till ex-presidentens valkampanj rasat in. Över 40 miljoner kronor på bara de första 24 timmarna.

Dessutom går Trump framåt i opinionsmätningarna.

Om det finns en demokratisk konspiration är den med andra ord osedvanligt ineffektiv och inkompetent eftersom den verkar motverka sitt syfte; att hindra Trump från att ställa upp.

Kan det i själva verket inte vara så att det inte finns någon konspiration och att det demokratiska partiet inte alls har något emot om Donald Trump blir den som utmanar Joe Biden.

Jag ser flera skäl som talar för det.

Joe Biden har redan visat att han kan slå Donald Trump och det ganska rejält. Hans seger i presidentvalet 2020 var betydligt större och mer övertygande än Donald Trumps vinst över Hillary Clinton 2016.

Biden har ännu inte meddelat om hans ställer upp 2024 eller inte men en stark motivation för honom att göra det är att han anser sig vara mest lämpad för att ännu en gång hindra Trump från ytterligare en sejour i Vita huset.

Donald Trump är fortfarande populär bland sina kärnväljare men utanför den gruppen framstår han alltmer som en föredetting. Många inom det egna partiet är trötta på hans tjat om valfusk och skulle hellre se att partiet nominerade en annan kandidat. Demokraterna vet var de har Trump men om det blir någon annan kommer saken i ett helt annat läge. Det kan bli betydligt svårare för Joe Biden att slå Ron DeSantis, Mike Pence eller Mike Pompeo.

Donald Trump i Texas.

Allvarlig black om foten

Joe Biden fyller 82 år valåret. Redan nu spekuleras det mycket kring hur kapabel han egentligen är att sköta sitt jobb. Trump framstår visserligen som betydligt yngre men han fyller ändå 78 nästa år. Skulle republikanerna nominera en betydligt yngre kandidat, samtliga som nu anses ha en chans att bli nominerade är betydligt yngre än Trump, blir konstrasten mot Biden stor. En ålderstigen Biden som snubblar runt både på scenen och på orden mot en betydligt yngre motkandidat kan bli en allvarlig black om foten för den sittande presidentens chanser.

Det som nu händer ser onekligen ut att gynna Trump. Han kommer förmodligen för ganska lång tid att ännu en gång dominera medieutrymmet i USA. Detta efter att ha fört en ganska tynande tillvaro de senaste två åren.

Sannolikt ökar det hans chanser att bli partiets presidentkandidat när primärvalen avgörs i början av nästa år. Där är det hängivna, starkt konservativa republikaner som brukar dominera bland de som röstar. Trumps kärnväljare kommer att rösta flitigt.

I så fall får demokraterna som jag tror de vill. Trump blir republikanernas kandidat 2024.

I det läget kan han dessutom ha ytterligare ett antal åtal hängande över sig för brott som framstår som betydligt allvarligare än utbetalningen till en porrstjärna.

Hans försök att påverka utgången av presidentvalet 2020 i delstaten Georgia där Trump i ett telefonsamtal pressade den valansvarige att hitta tillräckligt många röster för att Trump skulle vinna.

Ex-presidentens tilltag att plocka med sig flera hundra hemligstämplade dokument när han lämnade Vita huset.

Allvarligast av allt är kanske det som kommit fram i en rad offentliga vittnesförhör i kongressen om Trumps roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Säg att det blir åtal i bara ett eller två av dessa fall. Då har republikanerna ändå en presidentkandidat misstänkt för allvarliga brott som måste locka miljontals extra röster från ett brett spektrum av den amerikanska befolkningen.

Det borde vara rena drömmen för demokraterna och Joe Biden.