Snart kan Jonas Sjöstedt inte leva som han lär

Kan man vara en klimatkämpe och samtidigt flyga som en tätting fram och tillbaka till Bryssel?

Jonas Sjöstedt kanske är den sista vänsterpartisten med flygskam.

Det kommer hans nya jobba att ändra på.

Utan Jonas Sjöstedt hade Vänsterpartiets EU-valrörelse handlat om partiets något svårfångade relation till Ukrainastödet. Innan valrörelsen ens hunnit få upp farten hade nämligen en av deras kandidater gett sig ut på tunn is i frågan. I en debatt föreslog fjärdenamnet och partistyrelsemedlemmen Marta Aguirre fredsförhandlingar med Ryssland, för att få slut på kriget i Ukraina. En ståndpunkt ingen annan bland de svenska politikerna har – inte heller Vänsterpartiet.

Hade Vänsterpartiet nu haft vilken annan toppkandidat som helst hade detta präglat hela valrörelse, men nu har de Jonas Sjöstedt.

Säger Sjöstedt att Vänsterpartiet ståndpunkt är att alla fredsförhandlingar är upp till Ukraina oavsett vad någon annan i partier säger, så är det så.

Men frågan är mer komplicerad för Vänsterpartiet än Sjöstedts ”gå vidare här finns inget att se”.

I vänstergruppen i Europaparlamentet, där Jonas Sjöstedt kommer att sitta, finns det röster som driver på just fredsförhandlingar med Ryssland. I deras argument gömmer sig en ryssvänlighet som större delen av det europeiska etablissemanget är starkt emot och som delar Europaparlamentet i två läger; både på yttervänstern och ytterhögern – de som är vänligt inställda mot Ryssland och de som är emot. De flesta är emot.

Jonas Sjöstedt i årets förstamajtåg i Göteborg.

I Aftonbladets utfrågning får Jonas Sjöstedt svara på hur han ska hantera detta i sin partigrupp. Han svarar att svenska Vänstern kommer att driva på för sin linje, men faktum kvarstår att Vänstergruppen är splittrad i frågan om Ryssland och kriget i Ukraina.

Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts främsta fråga i EU-valet är klimatet.

Vänsterpartiet har gjort en ordentlig gir i klimatfrågan sen Nooshi Dadgostar tog över partiledarskapet efter just Jonas Sjöstedt. Partiet som tidigare haft en tydlig linje i att leva som man lär öppnade upp för charterresor och köttätande på ett sätt som gjorde vissa delar av partiet rakt ut vansinnigt arga.

Jonas Sjöstedt själv har tillbringat de senaste åren med att försöka åka tåg fram och tillbaka till Vietnam, där hans fru varit ambassadör. Med en dåres envishet framhärdar han att han kommer att fortsätta försöka pendla med tåg mellan Umeå - Bryssel och Jordanien där hans familj kommer att bo.

Vänsterpartiet må har lagt sig till med en lätt populism för att nå bredare väljargrupper, men Jonas Sjöstedt håller sig kvar i det gamla. Det kommer väl hålla i ungefär nån vecka till, tills dess att han är europaparlamentariker och ska ta sig till Bryssel. När verkligheten gör sig påmind.

Jonas Sjöstedt i Aftonbladets Utfrågningen.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Skillnaden mellan en rutinerad politiker och en oerfaren är ofta just begripligheten - Jonas Sjöstedt är med sin erfarenhet en lättbegriplig och tydlig politiker. Det har alltid varit en av hans styrkor - vi vet var Jonas Sjöstedt står. Däremot vet vi kanske inte exakt var Vänsterpartiet står i vissa frågor efter hans svar.

Skrytkvot:

Noll skryt. Kunde varit något i alla fall, som innehållsdeklaration på vad Vänsterpartiet gör i EU-parlamentet egentligen.

Humor: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jag har fortfarande inte hämtat mig efter infon att han ibland misstas för att vara Markoolio. Ofrivillig humor men kul - en trea blir det på humor.

Känslostyrka: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det är mjuka känslor som gäller för Jonas Sjöstedt – en fyra här, men det är mer på mysfaktor än känslor.