Därför hade väst inte kunnat stoppa Putin

Påståendet att ”väst kunde ha stoppat Putin” har jag hört många gånger det senaste året.

Väst var för naivt och undfallande. Bara man uppträtt tuffare hade Putin tvingats vika sig, sägs det.

Men hur stoppar man en ledare med ett tydligt mål som är beredd att kriga till vilket pris som helst?

Följ ämnen
Ukraina

Ända sedan Ryssland invaderade Georgien 2008 har jag hört mantrat att om västvärlden bara uppträtt mer resolut mot Vladimir Putin så hade han inte vågat utmana den europeiska säkerhetsordningen som etablerades efter Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps 1991.

På SVT går just nu en dokumentärserie om Putin och västvärlden som har samma anslag. Men vad serien snarast visar är hur ostoppbar Putin är. Frankrikes förre president Francois Hollande och förre brittiske premiärministern David Cameron ger i intervjuer fascinerande inblickar i det politiska spelet bakom stängda toppmötesdörrar.

Båda verkar närmast chockade när de konstaterar att Putin gång på gång ljuger dem rakt upp i ansiktet. Som när han förnekar att det är ryska trupper som befinner sig i östra Ukraina eller att den syriska regeringen använt kemiska vapen.

Putin är ständigt outsidern när han träffar ledarna från väst. De är rörande ense om att Libyens ledare Qaddafi måste bort. Att Syriens Bashar al-Assad inte kan sitta kvar. Putin är så gott som alltid av en annan åsikt men västledarna är fast övertygade att de kan få honom att ändra sig med rationella argument.

Precis som de försökte göra månaderna innan Putin lät invadera Ukraina.

Missad detalj

Men de missade en väsentlig detalj.

Putins vision om att återupprätta det sovjetiska imperiet är långt viktigare för den ryske presidenten än allt annat.

Sedan han 2005 kallade Sovjetunionens upplösning för århundradets största geopolitiska katastrof har hans kompassriktning legat fast utstakad. Kanske var den det redan innan det.

Ett antal besvikelser på vägen gjorde honom bara mer övertygad.

USA visade sin dubbelmoral när George W Bush 2003 lät störta Iraks ledare Saddam Hussein med lögnaktiga påståenden att han hade massförstörelsevapen. Det var ok för USA att starta orättfärdiga krig men inte för Ryssland.

När väst lovade att enda syftet med militäroperationen i Libyen 2011 var att stoppa ett folkmord avstod Ryssland från att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet. När resultatet ändå blev att Gaddafi mördades blev Putin ursinnig.

Västvärldens ord gick inte att lita på. Och även om det aldrig framfördes några bindande löften om att inte utvidga Nato efter Sovjetunionens kollaps så uppfattade Putin och många andra ryssar det ändå som att väst utnyttjade det faktum att Ryssland var försvagat. Han kände sig förödmjukad.

Vladimir Putin.

Hjälpte Putin

Så när Ukraina 2014 störtade den Kreml-vänlige ledaren Janukovitj och ville liera sig med EU och så småningom Nato var Putins stormaktsdröm på väg att spricka.

Som svar annekterade han Krim och startade inbördeskrig i östra Ukraina. Väst straffade Ryssland med vid den tidpunkten hårda sanktioner. Ryssland blev en internationell paria och uteslöts ur rikemansklubben G7.

Men på hemmaplan jublade många ryssar som delade Putins uppfattning att Ryssland har rätt att dominera sina grannar.

Putin gav inte upp sin stormaktsdröm för att väst pressade honom. Han bara bidade sin tid samtidigt som han successivt monterade ner det lilla av demokrati som återstod i Ryssland.

Trumps uppdykande på scenen och USA:s kaotiska och förödmjukande tillbakadragande från Afghanistan var några av många saker som spelade Putin i händerna och gjorde honom mer självsäker.

I april 2021 genomförde Putin sin generalrepetition genom att samla den ryska armén vid Ukrainas gräns. Västvärlden varnade honom för att invadera Ukraina. Varningar som upprepades i slutet av 2021 och början av 2022 när den ryska armén åter ansamlades nära Ukrainas gräns.

Ändå invaderade Putin den 24 februari förra året och hotade med kärnvapen.

Döda drömmen

Så man måste fråga sig vad västvärlden kunde ha gjort annorlunda för att stoppa honom?

Sanktioner fanns på plats och ännu hårdare väntade runt hörnet. Väst hade redan börjat skicka defensiva vapen till Ukraina. Putin valde att starta kriget trots att de flesta rationella skäl talade emot. Han trodde segern skulle vara enkel.

Istället för att utesluta ett militärt ingripande från Nato hade Joe Biden kunnat hota med att försvara Ukraina. Hade det stoppat Putin? Det är svårt att veta men det hade kunnat utlösa ett tredje världskrig direkt.

Trots att Putin inte uppnått ett enda av sina strategiska mål med invasionen, utvecklingen har snarast blivit tvärtemot den han önskade, så fortsätter han kriget.

Jag har svårt att se hur väst vid sidan av att rikta ett preventivt anfall mot Ryssland hade kunnat få Putin att avstå från att anfalla Ukraina. Det är svårt att stoppa en ledare som är beredd att acceptera extrema förluster i människoliv och som är beredd att offra allt för att realisera en imperialistisk dröm.

Men förhoppningsvis kan kombinationen av ukrainsk stridsvilja och vapen från väst nu döda den drömmen.