Ge barnet en strategi att undvika våldtäkt

Varför talar vi så sällan om överlevnadsstrategier? Vad ett barn måste veta för att rädda sig själv.

När ett barn råkar ut för en våldtäkt så finns förövaren ofta bland de ”nära och kära”. I nästan 70 procent av fallen är det en pappa, en bror, en släkting, en före detta pojkvän eller en ”vän” till familjen.

De här brotten blir nästan aldrig uppklarade. Och det beror bland annat på att förövaren vet hur han/hon ska tysta sitt offer. Förövaren säger: ”Ingen kommer att tro dig.” ”Du gör mamma ledsen.” ”Du var med på det.”

Och det är effektivt: endast 3 till 12 procent av de sexuella övergreppen mot barn anmäls till polisen.

I en aktuell rapport har Brottsförebyggande rådet analyserat polisanmälningar om våldtäkt mot barn under 18 år. Våldtäkterna skiljer sig åt i olika åldersgrupper.

0–11 år: här sker övergreppen oftast av någon inom familjen/släkten.

12–17 år: här är det en pojkvän, en före detta pojkvän eller en kompis som våldtar. Eller en god man, en anställd på ett behandlingshem, en lärare, en arbetsgivare eller en idrotts- eller fritidsledare.

I ”bara” 22 procent av fallen blir barnen våldtagna av någon som de inte känner.

Vi var några som satt och diskuterade ”våldtäkterna i våra liv”. Nej, ingen hade blivit våldtagen, men alla mindes flera våldtäktsförsök.

Vi hade slagits, sprungit, förhandlat och bitit. Vi hade klösts, ropat och ... kissat.

Min kompis och jag är fjorton år. Vi står vid en landsväg och liftar. Två män i en Folka plockar upp oss. Plötsligt kör männen in på en skogväg. Bilen stannar. Männen vänder sig om och stirrar på oss.

Hör min kompis väsa: ”Vi pinkar”. Jag förstår ingenting. En varm doft och min kompis skriker: ”Oj, jag har kissat på mig.” Nu fattar jag. Jag kissar i sätet och ropar: ”Jag också.” Männen blir rasande. De skriker ”ungjävlar”. De sliter ut oss från baksätet och försvinner i ett moln av damm.

Tack för det!

Vad vill jag säga med det här?

Tala med era barn. Och säg att ett eventuellt övergrepp kan komma från någon som de känner. Från någon de kanske tycker om.

Tala strategier: Vad kan de göra? Och hur?

Det samtalet kan vara skillnaden mellan en våldtäkt och ett våldtäktsförsök.

Eller inget försök alls.

Följ ämnen i artikeln