”Fascinerande historia om kärlek och lögner”

Ingalill väljer de fyra bästa böckerna just nu

Uppdrag Sweet Tooth

Ian McEwan

(Roman/Brombergs, isbn 9789173374637)

London tidigt 70-tal. Det kalla kriget. Hotet från kommunismen. Brittiska säkerhetstjänsten Mi5. En ung vacker agent som förälskar sig i sitt offer. Låter inte det som en spionthriller av John le Carré? Men det är en annan av Englands främsta författare som förlagt sin senaste roman till denna klassiska miljö och elegant serverar en fascinerande historia om kärlek, lögner och författarskap. Slutet är överraskande, för att uttrycka det milt.

Så gör jag – konsten att skriva

Bodil Malmsten

(Fakta/Modernista, isbn 9789174992243)

Vi lever i en tid då allt fler skriver - bloggar, mailar, twittrar. Många drömmer om att skriva på riktigt, skriva en bok. Till all lycka delar Bodil Malmsten nu med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Hon varvar handfasta råd med generösa inblickar i sitt eget författarliv. Hon är insiktsfull, sträng och tar effektivt kål på romantiserade författarmyter. Talang är att inte ge sig, att stå ut, att hålla på. Rikt och vackert illustrerad.

Mamma borta

Chris Haughton

(Barn från 2 år/Lilla Piratförlaget)

Oemotståndligt och hjärteknipande om den stora fasan för alla mammor och barn - att inte kunna hitta varandra. Lilla Ugglan trillar ner från det träd där hon och hennes mamma sitter och sover. När en snäll ekorre undrar om hon slagit sig får hon bara fram två ord: Mamma borta! Därefter börjar sökandet i den stora skogen. Och jodå, det ordnar sig till slut. En flerfaldigt prisbelönt bilderbok med hög igenkänningsfaktor.

Ett sötare blod

Ann Fernholm

(Fakta/Natur & Kultur, isbn 9789127134409)

Äntligen! Bland alla motstridiga uppgifter om vad vi ska äta och inte äta kommer en bok som på ett övertygande sätt förklarar varför världen drabbats av en fetmaepidemi. Författaren har doktorerat i molekylär bioteknik och vet hur man läser forskarrapporter. Slutsatsen hon drar är en riktig rysare: Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker stör din ägglossning, socker dödar i förtid....

Följ ämnen i artikeln