Bland Onlyfans ”kreatörer” finns det enbart förlorare

På en gård i centrala Florida arbetar 30-åriga Bryce Adams armé av sexfluencers; De gör ”samarbeten” i sängen, säljer videor via plattformen Onlyfans.

En 21-årig kille som kallas “praktikanten” har sin chefs röv tatuerad på bröstet. Han ligger också med henne. Det gör även hans andra kollegor. En ung kvinna berättar att hon blev kär i en kille på jobbet, och först ville hon inte spela in porr men gick så småningom med på det. En annan tjej berättar att hon pushat sig själv för att skapa efterfrågat innehåll. De arbetar på en stor gård, där man har sex och spelar in porr lite varstans. En dag deltar alla tjejer som arbetar på gården i en åtta timmar lång livesändning där de gör sexframträdanden bredvid sin chef.

 
Man skulle kunna tro att det här är en beskrivning av en galen sekt, en 70-talets sexuell frigörelse-kult med en upphöjd ledare som bygger ett harem av älskare. Men det är ett Florida-baserat företag som med hjälp av enorma mängder data och nakna människor omsätter miljontals dollar. Plattformen som hela verksamheten bygger på heter Onlyfans och de tar tjugo procent av intäkterna. Chefen och hennes kille, de som driver Onlyfans-gården där 20 anställda på olika sätt bistår porrproduktion, tar ytterligare 20 procent.

19-åriga Rayna vittnar om att det händer att hon går utanför sin bekvämlighetszon, men “hon ser det som något positivt, att våga tänja sina sexuella gränser”. Hon har bland annat sex med sin 21-åriga bästa kompis mot betalning på Onlyfans, även hon anställd på gården. Bästisen i sin tur har i videos haft sex med “praktikanten” Taylor inte för att hon “vill”, utan “för fansen”. Hans populäraste film är en han inte visste skulle spelas in, där han som 19-åring har sex med chefen Bryce på en toalett.

 
Bryce Adams säger att bilden av att Onlyfans är en inkörsport till prostitution, att snabba pengar lockar och att folk går över sina gränser helt är extrem och inte har någon förankring i verkligheten. Men hennes egen verksamhet är beviset för att det kritiker hela tiden har sagt om Onlyfans stämmer: människor riskerar att bli utnyttjade och att göra saker de inte vill göra. Framförallt unga människor. Det är helt uppenbart att Onlyfans-gården och dess stora framgångar möjliggörs av systematisk grooming och att de ansvariga opererar likt hallickar. Bryce, som är en av de mest framgångsrika Onlyfans-stjärnorna i världen, försöker inte ens dölja vad hon håller på med. Hon är tvärtom stolt. Om det ser ut så i toppen, föreställ er bara hur smutsigt det är längre ner. 

Berättelsen om att Onlyfans är ett sätt för kvinnor att återta makten över sina kroppar är smart, och den har fått stort genomslag medialt och blivit en sanning. Men bara för att alternativet att i stället syssla med klassisk porrfilm eller prostitution är värre betyder knappast att Onlyfans är bra. Att sexindustrin är vidrig gör inte dess nya, mer moderna verksamheter mindre smutsiga. Två fel gör inte ett rätt. Onlyfans måste ses för vad det är: sexuell exploatering. I en värld där pengarna ökar i takt med att gränser förskjuts finns det, bland “kreatörerna”, bara förlorare.

Följ ämnen i artikeln