Två galningar, en åldring och två förlorare

De vill bestämma över dig

Biden och Macron.

Macron.

Scholz.

Trump.

Biden.

Putin.

Fem farbröder med jättestora egon som du måste bry dig om. Två galningar, en åldring och två förlorare.

Följ ämnen
Donald Trump

Världen styrs i hög grad av män. De har egon stora som en elefant. Annars skulle de inte ha nått dit de befinner sig.

Svenska politiker på riksnivå överbetonar gärna sitt inflytande över situationen i Sverige. Men i en alltmer globaliserad värld är det verkligen inte bara svenska politiker som tar beslut om vad som gäller här. Om det inte handlar om gårdsförsäljning av vin – och knappt ens då.

I EU har axelmakterna Tyskland och Frankrike haft ett dominerande inflytande över utvecklingen. När Angela Merkel var förbundskansler höll hon i taktpinnen. Under senare år har det varit Frankrikes president Emmanuel Macron.

Men nu är både han och Merkels efterträdare Olaf Scholz försvagade. Scholz efter ett rejält bakslag i valet till EU-parlamentet för en månad sedan, långvarigt gnissel i trepartikoalitionen, svaga opinionssiffror för regeringen och sviktande förtroende för honom själv.


Också Macron åkte på däng i EU-valet. Hans eget lag blev bara hälften så stort som Nationell samling, Le Pens parti.

Macrons motdrag måste betraktas som ett högriskprojekt. Han upplöste nationalförsamlingen och utlyste nyval. Första omgången utföll inte till hans fördel. Nästa valomgång hålls på söndag.

Macrons taktik, att skrämmas med alternativen, ser inte alls ut att gå hem. Det hela lutar åt en så kallad ”cohabitation”, ett samboskap med en regering med en annan färg är Macrons egen. En sådan stapplande ledning styr i så fall Frankrike till presidentvalet 2027.

Emmanuel Macron är i hög grad den tongivande ideologiska kraften i dagens EU-samarbete. Han höll ett tal redan 2022 på Sorbonneuniversitetet där han skissade på sin bild av unionens framtid. Han upprepade det i år och varnade då för vad som kan hända om medlemsländerna inte håller ihop, satsar på bland annat klimat, utbildning, fattigdomsbekämpning och teknisk utveckling:

– Vi måste vara klarsynta i det faktum att vårt Europa i dag kan dö. Sa Macron.

Det blir inte bättre av att Tyskland är vår största handelspartner. Och att Frankrike ligger på plats nio. För ett medelstort medlemsland starkt beroende av export, som Sverige, är det viktigt att EU fungerar och utvecklas i rätt riktning.

Trump.


Sverige är, liksom stora delar av den övriga västvärlden, beroende även av USA. Banden, politiska och militära, mellan Washington och Stockholm är tätare än någonsin tidigare. USA är Sveriges tredje största exportmarknad för varor.

Det är en gåta att ett land med 330 miljoner invånare inte kan få fram bättre kandidater till världens mest inflytelserika presidentpost än Joe Biden och Donald Trump.

Det är väl i och för sig inget större fel på Biden. Det verkar vara en hygglig karl. Men drygt två veckor efter presidentvalet fyller han 82 år och han bär inte sina år med lätthet. Tvärtom, han låter kraftlös och han ser kraftlös ut. Det är svårt att förstå hur han skulle klara fyra år till i Vita huset.

Donald Trump fyllde nyligen 78 men är inte alls lika märkt av sin ålder som Biden. Däremot måste han betraktas som i någon mån galen. I alla fall finns uppenbara brister i hans förmåga att ta in fakta.

Putin.


Vladimir Putins ego är det klart största i den här kvintetten. Han anser att han har en historisk uppgift, att säkra Rysslands historiska arv som en politisk, kulturell och militär stormakt (oavsett sanningshalten i Putins historieskrivning). Också han måste betraktas som lidande av en släng av galenskap. Eller vad ska man kalla det initiala tilltaget att kalla krig för en ”specialoperation”?

Sådana människor är farliga. Inte så mycket för sig själva som för omgivningen. Det vet den halva miljon människor som hittills tros ha dött eller skadats under Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det vet också alla de länder som tömmer sina förråd för att skicka ammunition till Ukrainas försvar. Och Nato som oväntat fick två nya medlemmar.

Fem farbröder med stora egon som redan styr, eller kommer att styra, din värld. Blev du ängslig? Det finns det skäl att vara.

FOTNOT: Putin är 71, Scholz, 66 och Macron 46 år.

TRE SPANINGAR

 Inte ens det glädjande beskedet om att regeringen anser att kampen mot inflationen är vunnen fick Elisabeth Svantesson (M) framföra själv. Ett halvt dygn före presskonferensen skrev Ulf Kristersson (M), och hans finansminister, en artikel med beskedet. Han hamnade, som avsett, i rampljuset.


 Utrikesminister Tobias Billström (M) är regeringens huvudkandidat till ny svensk EU-kommissionär, hävdar Sveriges Radio. Ingen man och ingen moderat har tidigare haft posten. Men varför skulle Billström byta sitt smörjobb mot en, sannolikt, ganska undanskymd post i kommissionen i fem år?


 Regeringens politiska utnämningar fortsätter. I höst blir riksdagsledamoten Hans Wallmark, 59, (M) ny ambassadör i Köpenhamn. Wallmark har visserligen sysslat med utrikes- och säkerhetspolitik i evigheter, senast som ordförande i Försvarsberedningen. Men har ingen diplomatisk erfarenhet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.