Ännu en mördande trist presskonferens med en sosse

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom på pressträffen.

Fem mackor och två journalister.

Morgonens presskonferens med skolminister Lina Axelsson Kihlblom var precis den avslagna historia det låter som.

”Text efter nyhetsvärde”, som TT skrev lakoniskt om tillställningen i den planering som tidigt varje morgon går ut till landets mediehus.

Men så har också Socialdemokraterna haft en briefing om dagen de senaste veckorna i partihögkvarteret på Sveavägen 68 och visst, en del har fått genomslag, ta bara Ygemans och Hultqvists attack på Sverigedemokraterna härförleden.

Det mesta har dock varit så ointressant att tidningar, radio och tv låtit glömskans barmhärtiga slöja falla över eländet.

I pressrummet precis till höger om entrén hade sossarna mobiliserat tre fotsoldater, en pressnisse, en tekniker som skötte utsändningen på youtube och en fotograf.

 

Eller var de rent av fyra?

Av de två journalister som hade orkat släpa sig till showen kom en från den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i Politiken.

I väntan på att skolministern frågade jag pressnissen om dessa dagliga dragningar verkligen väcker något intresse.

– Även om kanske inte många journalister infinner sig så ser vi att det är många tittar på Youtube svarade han entusiastiskt.

– Ett av dessa möten ledde till att DN skrev en stor artikel, tillade han.

– Vad handlade det om? frågade jag.

– Jag minns inte. Men kan kolla upp det.

Skolministern gjorde entré klockan 08.45, vit skjorta och en svart väst som var prydd med en badge med Magdalena Anderssons ansikte, inledningen var frustande och full av energi.

Det är drygt 100 timmar kvar till valet, slutspurt, händer ska tryckas över hela landet, väljare ska övertygas.

Sedan gick Lina Axelsson Kihlblom över till dagens ämne.

– När jag är ute knackar dörr så så möter jag människor, som oavsett partifärg, inte vill ha vinst i skolan.

En god idé är att förhålla sig skeptiskt till politiker som påstår att väljare håller med dem, men jag finner ingen anledning att ifrågasätta skolministerns påstående.

Undersökningar visar att en stor majoritet av Sveriges befolkning är trötta på att bo i det enda landet i världen där företag tillåts göra obegränsade vinstuttag i den skattefinansierade skolan.

Motståndet mot galenskapen är stort långt in i borgerligheten.

Här har regeringen kort sagt ett mycket starkt kort. Ändå är det journalistiska intresset begränsat, för att uttrycka det milt.

 

Vad beror det på?

En anledning är naturligtvis att så mycket syre går åt till gängmord och elpriser. Utrymmet för andra politikområden är begränsat.

Men det är inte hela förklaringen.

Jag tror att ett viktigt skäl till uteblivna rubriker är att det har gått inflation i socialdemokratiska presskonferenser.

Visst, valrörelsen är inte på upploppet, det är en träff i timmen, bara i dag idisslar moderaterna sina hårdare straff, Liberalerna gör ett utspel om elpriser, Sverigedemokraterna och Centerpartiet håller varsin låda om hur nästa regering ska se ut, men ändå.

Men inget annat parti håller så många bedövande tråkiga presskonferenser som sossarna.

Den senaste mandatperioden har varit bisarr. Låt oss ta Morgan Johansson för att exemplifiera.

Justitieministern kallar till sig pressen för att berätta att han tänker skärpa ett straff. Ett par månader senare dyker han upp igen framför mikrofonerna för att berätta att utredning om straffskärpningen är tillsatt.

Sedan går det något år och det är drags för den tredje presskonferensen om samma ämne, då utredningen är klar och lagförslag ska lämnas.

Jag har varit journalist i drygt 30 år. Jag minns då Ingvar Carlsson kallade till sig journalisterna för att meddela att han avgår.

Finansminister Allan Larssons åtgärder för att hantera en överhettad arbetsmarknad och hög inflation. Göran Persson i Rosenbad morgonen efter mordet på Anna Lindh.

Det finns ingen anledning att romantisera det förflutna, nog vädrade ministrar strunt inför tv-kameror och mikrofoner även förr i tiden, men jag har svårt att tänka mig att det skedde i den här hopplösa utsträckningen.

Och visst, så länge det finns journalister som skriver texter av det här slaget och därmed ger fenomenet uppmärksamhet, lär det fortgå.

Utanför 68:ans fönster stannade plötsligt Socialdemokraternas valbuss. Planscher och banderoller lastades ur. Om någon timme ska Magdalena Andersson lastas in för färd till Uppsala.

Skolministern var klar inom en kvart. Inte en stavelse av hennes presentation innehöll någonting nytt.

– Söndag kan vara sista chansen att stoppa marknadsskolan, varnade hon.

Låt oss se hur det blir med den saken. I händelse av socialdemokratisk valvinst väntar samarbete med Annie Lööf och hennes följe av marknadsfundamentalister.

– Några frågor? undrade pressnissen optimistiskt.

De två journalisterna skakade på huvudet.

De fem smörgåsarna var orörda. Även så kan ett misslyckande beskrivas.