Våld mot kvinnor är en människorättsskandal

Antalet krig i världen minskar vilket ju naturligtvis är fantastiskt glädjande för en pacifist som jag. Samtidigt, paradoxalt nog, fortsätter den största och mest genomgripande konflikten i världen att kräva mellan 1,5 – 3 miljoner liv varje år. Våldet mot kvinnor. Det motsvarar en Förintelse vartannat till vart fjärde år som världen i princip blundar för. En Förintelse. Sug på de här siffrorna en stund innan ni läser vidare.

Det könsrelaterade våldet drabbar kvinnor i alla åldrar, i ­alla samhällsklasser, hos alla folkgrupper och i alla kulturer – och förövarna går ofta fria. Det handlar om makt och matstrukturer. Och det här är inget jag sitter och spekulerar i, över­driver eller drar till med för att skapa en ­effektiv dramaturgi i den här lilla ­kolumnen. Tvärtom faktiskt.

Mörkertalet när vi snackar mäns våld mot kvinnor är enormt eftersom skam och tabu ofta genomsyrar de här brotten. Det är den våldtagna kvinnan som stigmatiseras, stöts ut och skapas rykten kring. Den misshandlade kvinnan som ska stå till svars för varför hon var så dum i ­huvudet och inte lämnade sin man ­tidigare. Den kränkta arbetskamraten som borde ta och rycka upp sig och fatta att rumpklämmet bara var på skoj. Och så vidare i all oänd­lighet.

För er som fortfarande tror att jag överdriver och vill skapa sensation, surfa in till FN, Amnesty, ­Human Rights Watch, Sida, Kvinna till ­Kvinna, Rädda Barnen, Röda korset och alla andra människorättsorganisationer som sysslar med att kartlägga de här problemen dagarna i ända och läs alla de vetenskapligt förankrade rapporter, studier och undersökningar som kontinuerligt skrivs och inse att det könsrelaterade ­våldet mot kvinnor med fog kan sägas vara vår tids största människorättsskandal.

Ändå lever vi en någon slags bisarr tid där betäckningen feminist gått och blivit ett skällsord, synonymt med ett jobbigt litet gäng politiskt korrekta, rabiata, korthåriga, manshatande vänsterkvinnor som tjatar om könsmaktsordningen som inte finns och har fått dille på att män och kvinnor är lika fast det finns massa forskning som visar att kvinnor VILL vara marmeladkokande, cupcakesbakande hemmafruar, stå vid ­spisen, operera tuttarna, mysa i hemmet med barnen och bli försörjda. Så det så.

De här absurda åsikterna har gått och blivit rumsrena. Det är helt plötsligt okej att tro på den konspiratoriska idén om att mäns våld mot kvinnor inte existerar. Att det är lika många män som blir slagna av ­kvinnor och att inkomstskillnader inte finns. Att ojämlikhet inte längre är ett ­problem i Sverige helt enkelt. Det har blivit accepterat att hävda att patriarkatet är en ­enda stor hittepå-fantasi . ­Vilket är så jävla genom­rubbat, ­verklighetsfrånvänt och ett stor skymf mot de 1,5 –3 miljoner ­kvinnor som dör till följd av mäns våld runt om i världen varje år.

Följ ämnen i artikeln