Trevlig sommar, Sverigevänner!

Sedan många år har nationen vant sig vid vojande och ojande från dem som påstår sig älska vårt land särskilt mycket. Men efter EU-valet har Sverigedemokraternas gnyende antagit en särskilt skärande ton. Jimmie Åkesson är i ”chock”.

Hans förmåga att jämra sig är unik, med en ständig klagan har han lyckats mobilisera en stor del av befolkningen – de misslynta, de som hatar framtiden, de som hatar elbilar, de som tycker att det var bättre 1950.

”Var tionde svensk kvinna törs inte gå ut när det är mörkt”, sa Åkesson i sitt jungfrutal i riksdagen 2010.

”...det håller på att gå fullständigt åt helvete på ren svenska… ett trasigt, splittrat, otryggt och farligt land… ett våld som sätter skräck i en hel befolkning … den rädsla och otrygghet vi alla känner”, meddelade han 18 oktober 2023.

”Här hemma är det också kris. Gängskjutningar, inflation, höga matpriser och gud vet vad”, sa han i nyårstalet 2023.

Inför EU-valet läste han ett slags apokalyptisk dikt i SD:s valfilm:

”Söndra och härska. Censurera. Övervaka. Ljuga. Misstänkliggöra. Svartmåla. Mobba. Afrika. Mellanöstern. Gap och skrik. Gängkrig. Förnedringsrån. Våldtäkter. Islamisering. Och all annan misär. Det är deras Europa.”

I filmen var bland annat ett klipp där det såg ut som om socialdemokraten Anders Ygeman gjorde tummen upp för ”islamisering”. Sådan är populismens propaganda.

Visst kan populister peka på verkliga problem. Det är därför de vinner stöd samtidigt som de gnäller och gnyr och förenklar och säger att vi står inför undergången.
 
De är en modern variant på Krösa-Maja, oj oj oj - allt går åt skogen! olyckan är här!

  • Krösa-Maja är en av Jimmie Åkessons mest beprövade tekniker. Allt går alltid åt helvete på grund av Socialdemokraterna och de andra partierna.

De andra taktikerna är:

  • Den tomma skallens politik. Jimmie Åkesson är ständigt okunnig om saker som är jobbiga att svara på. I en intervju i SVT hade Åkesson ingen aning om att en före detta nazist var med och bildade partiet han är ordförande för. Inför EU-valet ville han inte svara på Dagens Nyheters frågor om toppkandidaten Charlie Weimers utspel med den högerextrema konspirationsteorin “folkutbyte”. Åkessons presschef slog ut med armarna och visste ingenting.
  • Anklaga andra för att ljuga alternativt anklaga andra för vad du själv har gjort. Då vet plötsligt Åkesson mer än alla andra. “Min bedömning är att alla partier, vad jag känner till åtminstone, befinner sig i en gråzon”, sa han i Aktuellt om det stora avslöjandet att SD driver en hemlig trollfabrik.
  • Gå till ilsket motangrepp.
     
    Dessa metoder använder Jimmie Åkesson efter vad situationen kräver, men ett uttryck han är konsekvent med:

“Sverigevänner”, säger han, och “Sverigevänner i hjärtat”.

Det är smart i all sin enkelhet. Det förstärker Sverigedemokraternas självbild att de är nationens räddning.

Han trummar in att SD är partiet som särskilt bekymrar sig om Sverige. Man ska aldrig underskatta upprepningens hypnotiska verkan. Med sina konsekventa lögner har Donald Trump gjort uttrycket “fake news” etablerat och han har lyckats inpränta bilden av Joe Biden som senil fast det är Trump själv som har svårt att yttra två sammanhängande meningar.

Sverigevänner – säger mannen som leder partiet där rasister och putinister trivs bättre än någon annanstans.

Sverigevänner – säger mannen som inte kunde välja mellan diktatorn Putin och den demokratiskt valde Biden.

Sverigevänner – säger mannen vars parti driver trollfabrik och som är stolt över det – trollfabriker och anonym hets på nätet som förstärker motsättningar i samhället och fräter sönder demokratin.

Vi svenskar var kloka nog att inte låta nazister och högerextremister ta den blågula flaggan i beslag på 1990-talet.

Den är vår flagga, det är vårt land.

Trollfabrikören Åkesson ska inte få kidnappa ett ord som ger honom glans som särskilt patriotisk. Patriotisk! Mannen som gick med i ett parti där en av grundarna var före detta medlem i nazistiska Waffen-SS.

Trevlig sommar, Sverigevänner!

Följ ämnen i artikeln