Mejla

Lena Mellin

På sociala medier kan man ta hämnd

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR N

De senaste veckorna har inte varit någon storhetstid för media. Man kan lätt få för sig att praktiskt taget alla män inom media ägnar sig åt sexuella trakasserier, ofredanden och våldtäkter.

Det började med att den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein, länge en av Hollywoods mäktigaste, kartlades av New York Times. Enligt tidningen hade han systematiskt utsatt kvinnor för sexuella trakasserier under flera decennier.

Avslöjandet ledde till att en lång rad kvinnor trädde fram och berättade att de också utsatts för Weinstein, till kampanjen #metoo på sociala medier där kvinnor berättar hur de trakasserats, till att han fick sparken från sitt eget företag och till att hans fru lämnade honom.

Här hemma ville vi naturligtvis inte vara sämre. En medieprofil avslöjade på Instagram namnet på en medarbetare på Aftonbladet som enligt henne våldtog och drogade henne 2006. 2011 polisanmälde hon händelsen och 2012 lade polisen ner förundersökningen eftersom ”brott kan ej styrkas”.

Nya anklagelser, mest anonyma, mot samma person lades ut på sociala medier. Det ledde till att den utpekade personen får stanna hemma från jobbet tills ett externt företag utrett vad som hänt.

På SVT visade det sig att en hög chef var avstängd från jobbet eftersom han misstänks för sexuella trakasserier. På TV4 togs Martin Timell ur produktion sedan flera tidningar avslöjat att han under tio års tid uttalat sig rasistiskt, ägnat sig åt sexuella trakasserier och rena övergrepp.

Det senare var kanske det allvarligaste svenska avslöjandet eftersom TV4 känt till problemen under längre tid men inte gjort något åt dem. En underleverantör till tv-bolaget höjde till och med lönen för en av sina anställda mot att hon höll tyst om trakasserierna. Den anställda jobbade med samma produktion som Timell.

Engagemanget för de här publiceringarna har varit stort bland läsare och tittare. Det är glädjande eftersom det skulle kunna tyda på att attityden mot sexuella trakasserier och sexualbrott är starkt. Bland kvinnor har det varit det länge men nu tycks även män ha fått upp ögonen för problemet. Mycket bra.

Men det finns en baksida av intressemyntet. Och det är vågen av namnpubliceringar på sociala medier där människor pekas ut som ansvariga för än det ena, än det andra. Det kan givetvis vara sant, men det behöver inte vara det. På sociala medier kan man nämligen utkräva de gruvligaste hämnder utan att det kostar en själv särskilt många ören.

5 SAKER ATT HÅLLA KOLLA PÅ I VECKAN
På hemmaplan

I dag är det sista dagen av Kristdemokraternas riksting som hållits på Ebba Busch Thors hemmaplan, i Uppsala. På agendan har bland annat stått migration, burkaförbud och delikata personfrågor. Många kände sig kallade till presidiet, det vill säga ville bli ­vice eller andre vice ordförande.
Skytteltrafik till Saudi

 Det är ett fasligt resande till Saudiarabien från regeringens sida. I dag far handelsminister Ann Linde till landet för andra gången på kort tid. Även statsminister Stefan Löfven har varit där liksom näringsminister ­Mikael Damberg har varit där nyligen. De vet var kulorna finns.
EU – så bör det vara

 Då och då håller statsministern ett så kallat linjetal om ­tillståndet i EU. Jag tror inte att Stefan Löfven har gjort det ­tidigare men på torsdag är det dags. Den som är intresserad kan höra honom tala från ­Uppsala universitet. Gemensamt ansvar för migration tas garanterat upp.
Kommer ni ihåg?

 2016 lovade Stefan Löfven att höstlovet skulle bli ett läslov, och kallas så. Landets bibliotek skulle bulla upp med barnböcker och föräldrar läsa extra mycket högt. Men är det någon som hört lovet kallas läslov sedan dess? Tänkte att ingen gjort det. Nästa måndag börjar det i alla fall.
Rosa dagar, såklart

 Feministiskt initiativ håller kommundagar i Visby i helgen. De kallas då självfallet för rosa efter partiets färg. Nära 80 ­personer från de 13 kommuner där FI sitter i fullmäktige liksom partistyrelse och skuggriksdagsgrupp är på plats under Gudrun Schymans fasta ­ledning.

Veckans citat

”Dessa är mina principer. Om du inte gillar dem har jag andra.”
Groucho Marx, komiker som dog 86 år gammal 1977

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad: