Idiotin vinner i världens dummaste land

Plasttallrikar och plastbestick, plast kring vartenda äpple i butiken och plastglas även på den fina restaurangen.

Plast överallt.

Bensinslukande bilar på den folktomma stadens gator, bensinslukande bilar i förorterna, bensinmonster på motorvägarna som löper kors och tvärs genom öknen. Ju större bil desto bättre.

Bensinångor överallt.

Sol som steker min skalle. Sol som är så stark att jag inte klarar att gå två kvarter. Hjärnan kokar sönder. UV-strålningen är så intensiv att över 30 minuter utan skydd inte är att rekommendera.

Sol överallt, sol över bilarna, husen och det förtorkade landskapet.

 

Överallt i världen försöker man spara och hitta nya vägar till framtiden. Även här och där i USA. Men det är inte det man märker. På amerikanska hotell behöver man inte använda nyckelkortet för att sätta på strömmen. Låt ljuset stå på. Låt luftkonditioneringens rytande orkan svepa genom det tomma rummet timme efter timme medan du är utomhus och försöker gömma dig för solen.

Spara energi? Återvinna? Batteribilar? Förbjuda den dyrkade pistolen och dess moder, det heliga geväret?

Är du kommunist?

Motståndare till friheten?

Lämna staden, mister, det kan bli trubbel.

USA med alla dess Nobelpristagare, fantastiska universitet och otroliga uppfinningsrikedom är världens enfaldigaste samhälle. Här föddes internet. Här förändrar Elon Musk och hans elektriska Teslabilar förutsättningarna för den globala fordonsindustrin.

Här röstar medborgarna fram en president som skryter om sexuella övergrepp och som vill ge statsstöd till kolindustrin, ty han säger att forskningen om klimatförändringar är en bluff av illasinnade liberaler.

 

Idioti och intelligens, den framåtblickande skaparkraften och bonnläpparna som kramar sina gevär och kör bränsleslukande lastbilar till köpcentret två mil bort lever sida vid sida.

Idiotin vinner.

Man mördade urinvånarna och stal deras land. Det krävde dådkraft. Det skapade också ett speciellt förhållande till tingen och människorna. Ta för dig. Men det du stulit kanske någon annan också vill ta. Beväpna dig. Var ständigt beredd. Världen är ond.

Den privata kärleken till pistoler och gevär speglas i den nationella försvarsbudgeten som är världens överlägset största. USA spenderar lika mycket på bomber och granater, jaktflyg, stridsvagnar och örlogsfartyg som de tio nästkommande tillsammans: Kina, Saudiarabien, Ryssland, Indien, Storbritannien, Frankrike, Japan, Tyskland, Sydkorea och Brasilien.

Det går en rak linje från pistolerna i vapenbutikens glasmonter till flygplanet högt uppe i skyn som lastat med atombomber patrullerar världen.

 

Det finns ett annat land med liknande historia och liknande förhållande till sig själv. Australien. En farmare där berättade hur de spände upp feta kedjor mellan stora traktorer och rev upp träden med rötterna för att frilägga den bördiga jorden.

Sedan blåste jorden bort.

Ett svenskt skolbarn hade kunnat varna för vad som skulle ske.

Men tjuven tänker sällan långt. Tjuven vill omedelbart njuta av sitt byte.

Det är ingen tillfällighet att även Australien röstar för nya kolgruvor samtidigt som landet bränns sönder av rekordhetta. Ty den som är mottaglig för forskarnas rön och fakta måste också erkänna sitt eget ansvar. Tjuven tar inte ansvar.

Den amerikanska präriens bisonoxar är borta. På 1930-talet blåste den röda jorden från mellanvästern ända ner till Texas. Dammstormar. Nu kommer ett annat slags stormar och de blir värre och värre.

Solen steker. Värmen är outhärdlig. Vrid upp luftkonditioneringen. Låt bilmotorn stå på medan du skyndar att köpa en hamburgare.

Det finns ingen morgondag.