Vi kan flyga till månen - men inte sänka volymen

Jag ligger i soffan och kollar på ”Idol” på TV4. Det är en fin stund i livet, barna har somnat, jag har tagit ett par glas vin, jag är försiktigt simmig där jag ligger, i ett tillstånd där jag accepterar det mesta, intrycken från teven passerar milt över mitt huvud. Jag har smält in i soffan, blivit en del av den, jag vet att här ska jag ligga länge och det är gott så.

Sedan händer det hela snabbt. Det blir reklampaus och då är det som att helvetet kommer till jord­en. Ljudnivån höjs på ­sådant sätt att mitt system försätts i chock.
 

Jag blir så skrämd av larmet att jag i någon sekund ligger paralyserad, med ­öppen mun försöker jag förstå vad som pågår omkring mig. Sedan kastar jag mig upp, famlar i panik efter fjärrkontrollen, hittar den inte, kastar tidningar till ­höger och vänster, skriker ”HERREGUD” medan jag raglar fram och välter saker i jakten på kontrollen. Jag beter mig som ett brinnande lejon innan jag hittar fjärrisen, sänker ljudet och sitter sedan som en mentalsjuk, tittar ner i golvet, gungar försiktigt, hämtar mig, andas, försöker att lugna ner mig själv, men hjärtat bultar som hos en kanin.
 

Efter en stund börjar en vrede växa i mig. En helig vrede. Det här med att ljudet höjs i reklampauserna, har det inte varit ett problem i 20 års tid nu? Varför gör kanalerna ingenting åt det?
 

Jag blir så äcklad av upplevelsen att jag hämtar datorn och går in och googlar lite. Jag är inte ensam om att störas av de höjda reklamljudet. Det finns en gerillarörelse där ute, män och kvinnor som fått nog. Som ställer kanalerna mot väggen i olika forum. Och jag läser TV4:s förklaring. De säger att det inte stämmer att ljudet höjs i reklamen. De menar att reklamljudet är ”komprimerat, till skillnad från programljudet som är ”dynamiskt” och därför kan det ”upplevas” som att det är högre. Men.

Är de dumma i huvudet? Jag hör ju vad jag hör. DET ÄR HÖGRE LJUD! Jag skiter väl i om det är komprimerat eller dynamiskt, kan ni inte bara sänka ljudet i reklamen? TV4 förklarar att de jobbar hårt för att ”balansera ljudet” i reklamen, men att det inte är så lätt.

Jag fattar inte. Vi har upptäckt Higgspartikeln. Vi kan resa till månen. Vi kan klona husdjur. Men vi kan inte fixa så att ljudet mellan tv-program och reklam är lika högt. Jag orkar inte höra några tekniska mumbojumbo-förklaringar längre. Bara lös det jävla problemet. Fixa det, bara. Nu, på en gång. SÄNK LJUDET!!

Följ ämnen i artikeln