Dadgostar är Almedalens nöjda katt

Nooshi Dadgostar talade under Almedalsveckan på Gotland.

ALMEDALEN: Nooshi Dadgostar väntar otåligt på beskedet att Vänsterpartiet ska få sitta med i en S-regering om de vinner valet 2026.

Hon kommer tvingas fortsätta vänta.

Under tiden verkar Vänstern fullt upptagna med att hänge sig åt nostalgi och skryta om sina framgångar.

Nooshi Dadgostar är en god talare och god retoriker. Framförallt är hon bra på att lyfta fram de ideologiska skillnaderna som finns mellan höger och vänster i den svenska politiken och hon är bra på att beskriva det samhälle som Vänsterpartiet vill se. Ett samhälle som allt oftare låter som ett ”sosseparadis” istället för ett land med vänsterpartister.

Särskilt en sak i talet överraskade.

I månader har vi hört hur landets regioner har ekonomisk kris. Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar har varit som en blåslampa på regeringen för att den ska ge mer pengar till regionerna för att inte folk inom vården ska sägas upp. Just nu pågår en vårdstrejk över hela landet för kortare arbetstid. Vi går också in i sommaren, vårdkrisens säsong där vården varje år går på knä när den ordinarie personalen ska gå på semester.

Ändå hade knappt något av detta letat sig in i Nooshi Dadgostars tal i Almedalen. Istället var det ett tal fyllt av nostalgi och skryt. Vänsterpartisterna under Dadgostars ledning drar sig inte från att skryta och vara kaxiga. De gamla goda anekdoterna om när Vänsterpartiet stoppade marknadshyror och nyproduktion och höjde pensionen, dyker upp som vanligt.
 
Skryt om Vänsterns framgångar i EU-valet låter inte heller vänta på sig i Dadgostars tal.

Visst har Vänstern anledningar att vara nöjda med sitt valresultat, men det är vad som händer nu framåt som är avgörande för partiet.

Vänsterpartiet har sagt att det inte kommer att stödja en regering som de inte sitter i. Det ställningstagandet grundade sig i partiets upplevelse efter valet 2018. Genom januariavtalet gick Vänstern med på att stödja en rödgrön regering, samtidigt som de hölls utanför allt inflytande. Känslan att det var sista gången Vänstern agerade dörrmatta åt Socialdemokraterna, växte sig stark i partiet.

I sitt tal räckte Nooshi Dadgostar ut en hand till sina oppositionsvänner. För Vänstern skulle det vara en politisk seger om de redan före valet 2026 kunde inkluderas i ett tydligt regeringsalternativ lett av Magdalena Andersson. Dadgostar har rätt i sitt tal när hon påpekar att väljare vill rösta för något – inte bara emot. Också ett litet nålstick mot Socialdemokraternas eviga tjatande om SD.