Löfven och Kinberg Batra fejkfajtas

Det var precis när duellen var slut som de båda fienderna avslöjade sig. På frågan om de tyckte att det gått bra svarade de i mun på varandra: “Absolut!”  Och skrattade hjärtligt. Jag trodde nästan att båda skulle säga “Smurf” och slå varandra på armen, som brukligt var under min uppväxt när två personer sa samma sak samtidigt. Eller att de skulle himla åt varandra på amerikanskt sitcom-manér, när det är en tokrolig duo av osannolika kompisar. Typ “Stefan och Annas knasiga äventyr”.

Borta var de hårda orden om löftesbrott, de vaga hoten om budgetar. Inte blev deras motståndarrelation tydligare av att Kinberg Batra pratade om hur de ringer varandra, och Löfven om deras sms:ande. Det enda som fattades var Snapchat! Bör Ulla Löfven och David Batra vara bekymrade?!

Nej, men det märks att statsministern och oppositionsledaren har ett mer avspänt förhållande till varandra än t ex Reinfeldt och Persson. Det var många som trodde att DÖ:s död skulle ge liv till svensk debatt och när partiledarna möttes en masse i SVT så fanns det tecken på detta. Det var tryck och tempo. Särskilt bland högersupportrarna jublades det åt att överenskommelsens blöta filt dragits bort.

Men hos S och M verkar möjligheten till konfrontation ha väckt än större sug på samförstånd. De täta kontakterna får en att undra vad Löfven och Kinberg Batra kuckilurar ihop. Är det måntro en flyktinguppgörelse?

Egentligen är det så mycket som talar för breda kompromisser i flera frågor. Partierna har närmat sig varandra i ekonomiska frågor, de nuvarande partiledarna är mer pragmatiska teknokrater än hårdföra ideologer och traditionellt så har det belönats av svenska väljare.

Men en rödblå storkoalition av tysk modell skulle aldrig funka här. S och M har självbilden av att vara varandras huvudfiender, oavsett vad de för för praktisk politik. Det bara är så.

Och även om Löfven grillas från vänster för sin brist på storslagna radikala projekt så är det Kinberg Batra som riskerar mest med mjukhet. Hon måste visa sig stark inför den kommande M-stämman och det är många på högerkanten som vill se en ordentlig fajt.

Grejen är att ibland räcker det med att just putsa upp sin valkyriarustning. Om det låter som man är argast och minst försonlig kan det räcka. Fråga Annie Lööf som firar föräldraledighet som Sveriges populäraste politiker. Hennes skarpa nekanden av Löfvens inviter har gett henne ett starkt förtroendekapital bland de icke-socialistiska.

Förmodligen kommer den politiska wrestlingen fortsätta. I retoriska matchdräkter står Alliance Anna och Solidarity Stefan och gör våldsamma grimaser i var sitt hörn. De fejkade vrålen behövs för att superfansen inte ska höra de ärliga skratten som kommer när lampan släkts.

Veckans Disneyskurk:

Journalisten Jack Werner tog en stillbildEbba Busch Thor i partiledardebatten på SVT och la till texten: “när du, mitt i en partiledardebatt, kommer på att du glömt kidnappa de 101 dalmatinerna” LOL!!!