Fritt fram att fuska sig till körkort

Den som har fuskat sig till ett körkort kan inte dömas för olovlig körning.

Högsta domstolen släppte en smärre bomb i dag.

”Mål nr B 1103 - 23”.

Bakom den intetsägande beteckningen gömmer sig en dom som kan få långtgående konsekvenser och som borde läsas noggrant av inte minst politiker i riksdagen och EU-parlamentet.

En man som vi kan kalla XX ansökte i december 2020 hos Transportstyrelsen om utbyte av ungerskt körkort för personbil.

Inga problem, körkortet var ju redan giltigt i hela EU, här fanns inget att bråka om, klart du ska få ett svenskt.

Men det skulle visa sig att mannen hade bytt till sig den ungerska lappen mot ett från Uzbekistan som i sin tur var förfalskat.

I oktober 2021 beslöt därför Ungern att dra tillbaka det ungerska körkortet.

Mot den bakgrunden åtalades XX för fyra fall av olovlig körning samt för brukande av falsk urkund.

Ett svenskt körkort.

Åklagaren ansåg kort sagt att mannen hade fuskat då han vände sig till Transportstyrelsen och åberopade det ungerska körkortet trots att han egentligen inte var behörig att köra bil.
 

Tingsrätten friade honom helt. Han hade ju ett gällande ungerskt körkort då han ansökte om svenskt och ett svenskt då han var ute och körde på vägarna.

Men hovrätten resonerade annorlunda. Dagsböter för såväl olovlig körning som för brukande av falsk urkund.

Domstolen fann det bevisat att XX medvetet skaffat sig ett falskt körkort från Uzbekistan och därför på osann grund ansökt om och fått de ungerska och svenska.

Högsta domstolen beslöt, mot Riksåklagarens ilskna invändningar, att ta upp målet och i domen som meddelades i dag vrids och vänds det på omständigheter och argument.

Justitieråden noterar bland annat att mannen kört omkring i Sverige med ett giltigt svenskt körkort som han kommit över genom att byta in ett giltigt ungerskt.

”Slutsatsen måste därför bli att den som har ett formellt giltigt körkort inte kan dömas för olovlig körning, även om körkortet utfärdats på grundval av vilseledande uppgifter”.

Brukande av falsk urkund? Nej, anser HD. Dokumentationen som lämnades in till Transportstyrelsen var ju helt i sin ordning.

Domen är rimlig. Slutsatserna tangerar den juridiska så kallade legalitetsprincipen: ingen kan straffas för en gärning som inte var straffbar då handlingen begicks.

Vissa kanske tror att det här är ett obskyrt och konstigt fall och att dagens utslag inte kommer att få principiell eller generell betydelse.
 

Ingen föreställning kunde vara mer felaktigt.

Omvandling av körkort från länder utanför EU till körkort som gäller inom unionen har närmast blivit en industri.

Ta bara Ekots granskning av den körkorts­turism till Rumänien som marknadsförs i sociala medier.

Busslaster avgår med människor som köpt ett helt paket: transporter, hotell, alla dokument som behövs.

Sveriges Radios reporter Amir Bitar utger sig för att vilja byta ett syriskt körkort mot ett rumänskt och har inga problem att få napp.

Högsta domstolen i Stockholm.

1 000 euro, ungefär 10 000 svenska kronor, inga prov behövs.

Det går inte att byta ett körkort från utanför EU till ett svenskt utan att köra upp och göra teoriprov. Sådant struntar Rumänien i.

Ledande svenska EU-parlamentariker tillhörande Socialdemokraterna och Moderaterna reagerade som nyvakna höns, fann sig dock snabbt och sa allt det där som politiker alltid säger i situationer som dessa.

”Överväg att pausa körkortsutbyten”…”Väldigt allvarligt”…”Det här hotar säkerheten på våra vägar”…

Det politiska blodtrycket sjönk inte då Ekot kunde följa upp med att avslöja att en gängkriminell med ett längre cv av grova trafikbrott än ett nödår köpte sig ett nytt körkort i Rumänien.
 

Infrastrukturminister Andreas Carlson försökte optimistiskt få lyssnarna att tro att ”regeringen följer frågan på nära håll” och att ”Transportstyrelsen sedan en längre tid jobbar med frågan”.

Problemet för honom var att den ansvariga myndigheten inte hade någon som helst koll på körkortsturismen.

Transportstyrelsen ska nu utreda omfattningen.

Jag vet inte riktigt vad som behöver göras. Möjligen krävs lagstiftning, men den måste i så fall ske med noggrannhet, friheten inom EU är värd att slå vakt om och att lägga sig i andra länders angelägenheter är vanligtvis en mindre god idé.

Möjligen räcker det långt med att ansvarig myndighet blir mer noggrann och försöker ta reda på var ett EU-körkort ursprungligen kommer ifrån.

Att någonting måste ske råder det dock ingen tvekan om.
 

Folk som har fuskat sig till körkort, som kan utgöra en fara för sig själva och andra, ska inte befinna sig i trafiken.