Hjälp sökes: Sanera en kärnkraftsolycka

Nästa år ska en ny 3D-film om det japanska dinosauriemonstret Godzilla ha premiär. Men redan nu ryktas det om att kärnkraftsolyckan i Fukushima figurerar i storyn.

Det vore synd om det inte var sant. Godzilla-legenden handlade ju om ett muterat sjöodjur med radioaktiv andedräkt. Alla förstod att det var en symbol för skräcken efter bomberna i Hiroshima och Nagasaki.

Och nu finns det ett nytt monster i havet.

I veckan kom återigen varningar om att vatten läcker ut från den havererade ­reaktorn i Fukushima, som förstördes av en tsunami ­efter jordbävningen 2011.
 

Så sent som i augusti i år rapporterade ägaren Tepco, ett av världens största energibolag, att flera ton radioaktivt vatten runnit ut ur kärnkraftverket. I torsdags upptäckte man nya läckor. Över 400 liter ska ha sipprat ut från en vattentank och enligt Tepco kan det ha flödat rakt ut i Stilla havet.

Kanske är det inte så farligt. Som en del experter lugnande säger:

Det späs ju ut.

Av allt vatten i havet så är det bara en liten del som är livsfarligt.

Men det som gör mig oroad är egentligen inte läckorna, utan den lilla annonsen som Tepco la ut på sin hemsida här om dagen.

”Vi uppskattar din medverkan” står det.

Det låter ungefär som en fråga på hemmafixarforumen om hur man händigast isolerar friggeboden. Förutom att Japan vädjar om hjälp från ­hela världen med att snygga till en reaktor med, ska vi ­säga, visst renoveringsbehov.
 

I annonsen uppmanas alla som har tips eller råd till Tepco om vad företaget egentligen ska ta sig till med alla radioaktiva läckor, att genast höra av sig. ”Sista dagen för ditt bidrag är onsdagen den 23 oktober”, läser jag.

Via några enkla klick kan man ladda ner formuläret som ska skickas in. Där fyller man i sitt namn, sin mejladress och telefonnummer. Och så finns det en ruta där man ska skriva ner sina bästa trix för hur man tar hand om hundratals ton med kontaminerat vatten som använts för att kyla ner en sönderbränd reaktor vid den japanska kusten.

En extra ruta att fylla i heter: ”Challenges”. Om man nu ser några sådana.

Jag vill inte skrämma upp er i onödan med dessa Godzilla-liknelser.

Men om någon har en fiffig lösning på det här med att städa upp efter ett kärn­kraftshaveri, var så snälla och hör av er till de japanska myndigheterna.

Följ ämnen i artikeln