Så försöker Trump mörka vad han tänker göra

Republikanska kampanjprylar till försäljning.

Donald Trumps huvudprincip är att inte ha några principer.

Trump är bara intresserad av en sak.

Att vinna.

Inför partikonventet har han bytt fot i några av partiets hjärtefrågor för att öka sina segerchanser i november.

Donald Trump har tagit ett stadigt grepp om det republikanska partiet. Det som för tillfället är hans åsikt är också partiets uppfattning. Nästan ingen vågar säga emot.

När Högsta domstolen med hjälp av de tre domare som Trump utsett beslöt att avskaffa aborträtten var det bara början på vad många republikaner såg som ett framtida totalförbud mot aborter. I dag använder sig många kvinnor av möjligheten att resa till demokratiskt styrda delstater som tillåter abort och genomföra ingreppet där. Något som retar gallfeber på många konservativa republikaner. Med ett totalförbud vill de täppa till detta ”kryphål”.

Men i mellanårsvalet 2022 stod det klart att demokraterna lyckades vända valvinden genom att mobilisera väljare kring abortfrågan. Det är också partiets taktik inför årets presidentval.

Donald Trump ska utmålas som ett hot mot USA:s kvinnor och deras rätt att välja.

Trump har insett faran.

Istället för att lägga fast målet att få till ett totalt abortförbud i hela USA är republikanernas nya åsikt att det är upp till varje delstat att bestämma.

Därmed hoppas Trump att desarmera abort som valfråga. Ordet ”abort” nämns bara en gång i det nya partimanifestet mot 35 gånger i det gamla från 2016.

Att minska det amerikanska budgetunderskottet har länge varit en av republikanernas hjärtefrågor. Republikanerna hotar återkommande med att stänga ner staten om demokraterna försöker driva igenom utgiftshöjningar i budgeten.

Vill sänka skatter

Problemet är bara att Donald Trump finansierade jättelika skattesänkningar under sin förra mandatperiod genom att kraftigt öka budgetunderskottet.

Om han vinner valet tänker han driva igenom nya stora skattesänkningar som framförallt gynnar de rika och företagen. Vilket skulle öka budgetunderskottet ännu mer.

Så simsalabim. Nu tycker inte längre republikanerna att det är en prioriterad fråga. Det viktiga slås det fast i partiprogrammet är istället att bekämpa inflationen.

Republikanernas plattform inför presidentvalet är på många sätt en spegel av de frågor som Trump brukar lyfta fram på sina valmöten.

Att stoppa invandringen, stänga gränsen och deportera ett rekordstort antal illegala invandrare är en av de absoluta huvudfrågorna.

Partiet vill bygga ett luftförsvarssystem av typen Irondome, som Israel har, för att kunna skjuta ner inkommande, fientliga missiler.

Trump har ingen ideologisk grundlinje som styr hans uppfattningar. Annat än att han ska ha så mycket makt som möjligt.

Snarare handlar det om att inta populistiska ståndpunkter som går hem hos väljarna och innebär fler röster.

Vet ingenting

Många utgår från att det är därför som Trump plötsligt försöker distansera sig från ett annat projekt som skissar på hur Trump och republikanerna på rekordtid ska förändra USA i grunden.

Project 2025  som drivs av tankesmedjan Heritage foundration består av ett antal nyckelpersoner som tidigare var anställda i Trumpadministrationen och som förväntas bli anställda igen ifall Trump vinner presidentvalet.

Ändå hävdar Trump nu i uttalanden på hans egen social medier-sajt Truth Social att han ”inte vet någonting om Project 2025” och ”inte har någon aning om vilka det är som ligger bakom det”.

Projekt 2025 är en plan för hus presidentmakten snabbt ska stärkas under Trump. Det ska ske genom massavskedanden av statliga tjänstemän som ska ersättas av lojala personer som Trump-administrationen utser. Utbildningsdepartementet är en av de institutioner som ska skrotas. Justitiedepartementet ska läggas direkt under presidenten. FBI ligger risigt till.

Kevin Roberts, chef för tankesmedjan beskriver det så här:

– Vi är inne på den andra amerikanska revolutionen, som kan bli oblodig om vänstern tillåter det.

Höga insatser

Planerna är minst sagt kontroversiella och demokraterna har redan börjat använda dem som ett bevis på vilket hot Trump utgör mot demokratin.

Ex-presidenten inser att planerna är både långtgående och impopulära hos många väljare och gör därför allt för att distansera sig från dem. Rädd att de annars ska kosta honom röster.

Inte minst eftersom väljarna måste ta i beaktande HD:s utslag om att presidenten har full immunitet i beslut han fattar i sin officiella kapacitet. Vilket innebär att Trump i princip kan göra vad som helst utan att riskera något straff. Om han blir vald.

Ett faktum som ytterligare höjer insatserna i årets presidentval.