Sola inte sönder er – det finns roligare sätt att paja sin kropp på

”Avinstallera appen som ger notiser om UV-index”, skriver Irena Požar.

“Rather live hot than die ugly” säger de och lägger sig och steker sin släta tonårshy.

Ju högre UV-index desto bättre.

Jag skulle inte kalla det en challenge men det är snudd därpå, för Tiktok är fyllt av barn och unga som visar solbruna kroppar och redovisar solstyrkan i en hashtag.
 
Solariegenerationens barnbarn följer i deras fotspår, med risk för livet. Själv har jag på senare år drabbats av kraftig malignt melanom-noja. Alla somrar vid Medelhavet som jag tillbringade dränkt i olivolja jagar mig och min kritvita hy med hundratals leverfläckar vrider sig i plågor. Hade jag agerat annorlunda om jag som tonåring hade vetat lite mer om hudcancer? Hade jag tillbringat mer tid i skuggan, insmord till tänderna? Förmodligen inte. 

Men hade jag vetat mycket mer om hudcancer, ja, då kanske jag åtminstone hade haft vett att inte bränna mig till vilket pris som helst. Hade jag vetat att det som börjar som en till synes lätt hudcancer kan ge metastaser som sprider sig genom kroppen, mot lymfkörtlar och hjärna, lever och lungor. Om jag hade vetat att priset för den gyllenbruna kroppen kan vara cancerceller i skelettet kanske jag åtminstone hade använt SPF mitt på dagen. Det räcker inte hela vägen, men det är i alla fall bättre än att tävla i att sola i så högt UV-index som möjligt. 
 
När jag var ung citerade vi Kate Moss och sa “nothing tastes as good as skinny feels”. 16-åriga Saga säger “rather live hot than die ugly”. Men risken är att ni dör hot and young. Eller medelålders. Eller precis när ni fått ert första barnbarn. Det är svårt att tänka så när man ska leva som mest. 

Det är också det som gör mig förbryllad. Tiktok-barnen vill live hot men de lever inte alls. Det finns roligare sätt att paja sin kropp på än att steka sönder den. Testa festa, testa ligga, rök en jävla cigg! Jag låter som en kärring, jag vet. Men tonårslivet irl är så mycket roligare än det som kureras online.

Det är svårare att ha roligt när man jämt och ständigt blir filmad och fotad, upplagd för allmän beskådan. Att den tighta röven och bruna magen blir än viktigare än vad den var för mig och mina kompisar. Vi såg oss länge bara i en enda vinkel, den framifrån i spegeln, medan unga idag ser sig själva från alla vinklar överallt och hela tiden. 
 
Men det går att göra revolt. Det behöver inte betyda att älska kroppen som den är (det är ett otroligt höga krav att ställa), eller att gå emot normer och ideal.

Ett första steg kanske bara är att köpa en flaska riktigt potent brun utan sol, eller boka in sig på spraytan på Bianca Ingrossos favoritsalong. Avinstallera appen som ger notiser om UV-index. Sedan, gyllenbrun och lycklig, klättra upp på ett bord på en beach club. Ta en shot. Glömma mobilen. Veta att allt det underbara har hänt ändå, även om det saknas i flödet efteråt.  

I värsta fall har du waste:at en dag som hade kunnat bli riktigt riktigt bra content. Och undvikit en solskada på huden. I bästa fall har du fått mersmak för att leva lite. Hot or ugly – vem bryr sig, just idag?

Följ ämnen i artikeln