Vad är antivaxxarnas alternativ?

Jag har lite svårt att förstå vad antivaxxarna vill med de stundtals våldsamma protester som skakat Europa under helgen.

Tänker de sig att samhället passivt ska låta människor smittas och kanske dö medan de går omkring och ropar på sin frihet?

Samtidigt kan alltför hårda tag stärka vaccinmotståndet.

Råkade befinna mig i Köpenhamn i helgen. Vi hade precis visat våra coronapass på vinbaren när de började smälla chockgranater på gatan utanför. Det lät som det var rena kriget men det var bara antivaxxarna som demonstrerade för sin rätt att smitta andra människor med en dödlig sjukdom.

Ett långt tåg marscherade förbi under rop om "frihet" omgärdade av polisbussar med blåljusen reflekterande mot den svarta kvällshimlen.
Liknande scener utspelades i bland annat Kroatien, Italien, Österrike, Belgien och Nederländerna. På vissa håll betydligt mer våldsamma än i Köpenhamn.

Demonstration mot restriktioner och covid-19-vaccin i Zagreb, Kroatien, i lördags.

Jag ser inga problem med att människor fredligt demonstrerar mot coronarestriktioner. Man kan ha olika åsikter om hur långtgående de bör vara när 65-70 procent av befolkningen redan är vaccinerad.

Däremot har jag svårare att förstå vad antivaxxarnas alternativ är. Vill de inte ha några restriktioner överhuvudtaget? Är det var och en för sig själv i kampen mot pandemin?

Vi har att göra med ett virus som hittills har dödat i runda slängar fem miljoner människor i världen. Långt många fler har genomgått svår sjukdom och fått men som kanske påverkar dem livet ut.

Vi har också ett antal olika vacciner som visat sig vara mer än hyfsat bra på att förhindra svår sjukdom och död. Att de skulle vara hundra procent effektiva eller garanterat skydda mot att man kan föra smittan vidare har aldrig påståtts.

När det gäller klimathotet är mantrat att lyssna på vetenskapen. Rimligen borde det vara likadant med covid-19.

Falska uppgifter

Vetenskapens budskap är att människor måste vaccinera sig för att samhället ska få bukt med sjukdomen.

Vetenskapen är dock inte statisk. Den utvecklas hela tiden när det gäller ett nytt virus vars existens var helt okänd för mindre än två år sedan. Därför är det inte konstigt att budskapet skiftat under den här tiden.

I början hoppades man att flockimmunitet skulle inträda redan när 50-60 procent var vaccinerade. Att det inte skett kan bero på att Deltavarianten av viruset är extremt smittsam. Det beror inte på, som en del hävdar, att vaccinerna är misslyckade eller verkningslösa.

Vid det här laget har hundratals miljoner människor fått coronavaccin under snart ett års tid. Biverkningarna har varit extremt få och mestadels milda. Ändå sprider antivaxxare falska uppgifter om svåra biverkningar som att vaccinet skulle orsaka cancer eller andra allvarliga sjukdomar.

Europa är i en extremt gynnsam situation jämfört med stora delar av övriga världen. Vi har så gott som obegränsad tillgång till vaccin. Att vi ändå låter viruset fortsätta härja genom att en stor grupp låter bli att vaccinera sig är som att skjuta sig själv i foten.

Att som en del demonstranter springa runt med gula stjärnor i syfte att jämställa coronarestriktionerna med nazisternas förföljelse av judar är lika felaktigt som det är motbjudande.

I Milano urartade demonstrationerna mot coronarestriktionerna.

Ansvarsfulla regeringar kan inte passivt stå och se på medan människor smittas och sjukvården ännu en gång hamnar i ett läge där normal sjukvård måste ställas in för att ta hand om alla coronasjuka. Om inte människor tar eget ansvar och vaccinerar sig måste restriktioner till.
Men det är en svår balansgång.

Extrem åtgärd

Länder väljer olika vägar beroende på grad av smittspridning, vaccinvilja och tryck på sjukvården.

Ingen har hittills varit mer extrem än Österrike som inför vaccintvång nästa år. Exakt hur det ska gå till är oklart. Det är långtifrån säkert att det är en effektiv åtgärd.

Italien har också gått väldigt långt genom att förbjuda alla som inte är vaccinerade att komma till jobbet. Det ökade vaccinationsgraden med på 4,4 procent under de första två månaderna. Bara marginellt mer än de tre procent som var snittökning i hela EU under samma tid.

Att tvingas visa coronapass när man går på restaurang, konserter, idrottsevenemang, bio och till frisören är en rimlig åtgärd om smittspridningen når höjder där sjukvården hotas.

Det pressar de ovaccinerade att vaccinera sig men tvingar ingen. Förhoppningsvis hindrar det ovaccinerade från att smitta andra utan att vaccinmotståndet förstärks.

Den frihet antivaxxarna ropar efter blir lätt andras ofrihet.