Varför behöver svenskarna varnas för sommaren?

Det är som att svenskar är skyddslösa, okunniga barn, som suttit instängda i åtta månader.

Det är dags igen.

Den farliga årstiden är här.

Nu måste svenskarna varnas för sommaren.

Jag har aldrig haft hand om planeringen på en tidningsredaktion, trots snart 50 år i branschen. Men jag antar att det ligger minneslappar där, som måste tas fram nu när det är midsommar.

Dags att skriva samma artiklar än en gång:

”Så klarar du värmen – experten tipsar”.

”Så använder du solskydd på rätt sätt”.

”Undvik att bada i vatten där det är algblomning”.

”Så skyddar du dig under rötmånaden”.

”Bli av med mygg: 13 tips på effektiva myggfångare”.


Det är som att svenskar är skyddslösa, okunniga barn, som suttit instängda i åtta månader, och nu behöver experthjälp inför den fruktansvärda sommaren.

Hur gjorde vi tidigare? Innan vi blev så ängsliga att vi måste ha att-göra-listor innan vi vågar sticka näsan utanför ytterdörren under juni, juli och augusti?

”Dricker du för mycket alkohol på sommaren? Expertens råd”.

”8 tips - så grillar du säkert hela sommaren”.

”Sommaren är högsäsong för gängens rekrytering av barn”.

”Hetta kan vara dödlig även för vältränade unga”.

”Så undviker du fästingar i sommar”.


Om man nu har satt upp alla dessa förnumstiga råd på kylskåpet, och lyckats följa dem, är det ändå inte säkert att sommaren blir skön. För vi måste också varnas för det skadliga i att överhuvudtaget ha semester:

”Forskarnas knep för att undvika semesterparadoxen i sommar”.

”Att gå från intensivt arbete till ledighet kan bli en tvärnit”.

”Så ger semestern bäst återhämtning”.

”Semesterstress: Så gör du för att varva ned”.

”Hantera stress under semestern – 6 tips”.

Det är något riktigt sorgligt med en hel sida listor på hur man bär sig åt när man har semester. Inte ens att göra ingenting tycks vi klara själva längre.

En expert varnar för att hälsa på ”faster Agda”, föräldrar och svärföräldrar. ”Då behöver man ju rehab när man kommer tillbaka från semestern”.

Det är ett återkommande ”gott råd” i stressforskarnas semestertips att man ska strunta i att besöka äldre släktingar. Det är människor som verkar sakna värde i experternas världsbild. 

Just det rådet avslöjar också att de inte vänder sig till fastrar, kvinnor som heter Agda, föräldrar eller svärföräldrar med sina tips. Vi är som pandemins ”70-plussare”, dödkött som ska stuvas undan i semesterplaneringen.


Några goda råd om hur vi ska ha det på sommaren, när alla valt bort att besöka oss, bjuds det inte på. Men å andra sidan behöver jag inga tips vare sig om hur man badar eller använder solskyddskräm.

Jag kan både tända och släcka en grill, dessutom.

Så nej, jag skippar alla expertråd som svämmar över i spalterna, och hoppas att andra också gör det, så att jag får de besök av barn och barnbarn som förgyller sommaren.

I väntan på det gör jag ingenting. Det tar någon vecka att komma in i det, men sen går det lätt.

För även pensionärer behöver semester. Det har jag lärt mig. Nu tar jag ledigt från den här kolumnen i sex veckor, tillbaka torsdag 8 augusti. Glad midsommar!

Följ ämnen i artikeln