Skuggan av Björn Söder förmörkar Tidö-samarbetet

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling (SD) presenterar direktiv till en utredning om Migrationsverkets förvar.

Moderaten och sverigedemokraten log mot tv-kamerorna och försäkrade att samarbetet mellan Tidöpartierna fungerar bra, rent av förträffligt.

Men ju längre presskonferensen led, desto tydligare blev det att regeringen har ett problem som riskerar att kasta skuggor under lång tid framöver.

Det var den strävsamma duon Maria Malmer Stenergard, moderat migrationsminister, och Ludvig Aspling, Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson, som hade kallat tidningar, radio och tv till regeringskansliets gamla vanliga pressrum, Bella, en miljö lika steril som en operationssal.

Det är dessa två som skickas fram då väljarunderlaget ska belönas med nya och tuffare regler för flyktingar; i slutet på juni meddelade de att asylprövningscenter ska inrättas, nu var det dags för ännu en nyhet inom detta politikområde.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på dagens pressträff.

Sommaren är kort och även om det mesta har regnat bort, råder det ännu något slags semesterstiltje i mediebranschen, endast sex reportrar hade hörsammat kallelsen, de stora tv-kanalerna, en och annan skrivande journalist, TT.

Migrationsministern hälsade oss välkomna på utsatt tid, 11.30 log, sköt fart, visade sammanfattande bilder på en skärm och lämnade efter lagom få minuter över ordet till sin bundsförvant.


Invandring i alla dess former är som bekant Sverigedemokraternas livsluft och om partiets representant inte hade fått skina i strålkastarna då nyheter i ämnet skulle presenteras, hade det sannolikt lett till betydande gnissel i maskineriet.

Men det skulle snart visa sig att ämnet för dagen inte var öde öar att placera flyktingar på, dansk smyckeslag eller någonting annat av det mer hårdkokta slag som Åkessons kärnväljare ägnar nätterna åt att drömma om.

En ny utredning tillsätts, under ledning av rutinerade kammarrättslagmannen Johan Lundmark, klokt val, fler utlänningar ska kunna tas i förvar, dagens bortre gräns för inlåsning bör förlängas från tolv månader till 18, vilket det enligt EU-rätten finns utrymme för.


Sverigedemokraten log ansträngt då moderaten förklarade att rättssäkerheten är viktig att upprätthålla och att förvaren ska vara trygga för de inlåsta, vi andra fick en påminnelse om att det trots allt tycks finnas liberala stråk kvar i det statsbärande högerpartiet.

Vissa tankegångar visade sig vara riktigt goda (även om en gnällspik nog skulle påpeka att de redan har presenterats i Tidöavtalet och således inte är mycket att kalla till presskonferens om.)

Som exempelvis att det vore bra om celler hos kriminalvården gick att frigöra. De ska ju användas för dömda brottslingar.

Dessutom ska alternativ till inlåsning utredas. Uppsikt, det vill säga anmälningsplikt till Migrationsverket vid vissa tider. Den möjligheten finns redan, men ska utökas. Ja, varför inte.

Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling (SD).

Tolv minuter in i showen blev det så dags för pressen. Det blev en frågestund som sannolikt fick politikernas pressekreterare att åldras.

Björn Söder har twittrat att det är helt oacceptabelt att talmannen och statsministern legitimerar pedofili. Hur är stämningen inom Tidöpartierna? ville en reporter veta.

Politikerna skrattade ansträngt, sverigedemokraten förklarade att han inte har tid att fundera över vad enskilda riksdagsledamöter twittrar om och att stämningen är god, moderaten svävade ut i en utläggning om att reformarbetet pågår dygnet runt och att även om Söders uttalande var ”vedervärdigt” har hon ett gott samarbete med SD.

Björn Söders (SD) tweet om pride.

Efter det följde TT. Några pliktskyldiga frågor ställdes om de kommande reglerna, sedan var det dags igen.

– Kan man kalla statsministern vad som helst utan att stämningen påverkas? Ni står här och skrattar, betyder inte det Söder säger någonting för samarbetet?

Malmer Stenergard upprepade sitt svar om vedervärdighet, men borta var fnissandet och leendet, tonen var allvarligare.

– Det är klart att man berörs av ett uttalande som ger sig på statsministern men framförallt hbtqi-personer.

SVT och TV 4 ställde sina frågor, de höll sig till ämnet, det fanns ingen anledning att bita sig fast i Söders groteska utbrott, politikerna skulle ju ändå inte göra annat än att upprepa sig.

Men skadan var redan skedd. Presskonferensens nyheter konkurrerades ut av några tweets som skrevs för en vecka sedan och som må har raderats, men som lever kvar och som i många betraktares ögon har skapat en spricka.


Hur länge skuggan av Björn Söder förmörkar regeringens tillvaro återstår att se.