39-årig krögare mördad vid gym – polisen vädjar om tips

Skytten tros ha lurpassat på parkeringen

Uppdaterad 2021-05-26 | Publicerad 2021-05-25

En 39-årig man befann sig utanför ett gym i Södertälje när en maskerad person gick fram och sköt ihjäl honom på nära håll.

Mordoffret var en etablerad företagare i Stockholm.

Nu efterlyser polisen tips i jakten på mördaren – och kollar samtidigt på kopplingar till den stora fastighetshärvan i Södertälje.

Skjutningen inträffade på öppen gata vid lunchtid i måndags.

Polis och ambulans larmades till parkeringsplatsen utanför ett gym vid Vasa handelsplats i Geneta i Södertälje, men den 39-årige mannen överlevde inte skottskadan i halsen.

I den intensiva mordutredningen som polisen inlett ska det ha framkommit vittnesuppgifter om att minst en gärningsman gått fram till offret och skjutit ihjäl honom ”på nära håll”.

Skytten var mörkklädd, och enligt uppgifter till Aftonbladet ska vittnen ha beskrivit det som att denne haft en skidmask.

Mördaren flydde sedan springande från platsen.

– Vittnesuppgifter gör gällande att gärningsmannen kan ha uppehållit sig på platsen en stund innan brottet, säger polisens utredningsledare Jonas Forslund.

Krögaren har länkats till Södertäljenätverket

Den ihjälskjutne 39-årige mannen var sedan flera år tillbaka en registrerad företagare. Han var verklig huvudman i ett antal företag inom bland annat restaurangbranschen.

Krögaren ingick även i bolag som driver krogar i centrala Stockholm.

Mannen ska enligt Aftonbladets uppgifter kopplas till ett kriminellt nätverk. Han har också enligt en tidigare polisutredning umgåtts med personer från Södertäljenätverket.

Krögaren dömdes i början på 2000-talet till fängelse, men har de senaste drygt tio åren varit ostraffad.

Ett stort pådrag på plats i Geneta i Södertälje kommun.

39-åringens senaste dom meddelades 2011. Han fälldes då för häleri och fick villkorlig dom med dagsböter efter att ha tagit emot en dyr jacka som stulits vid en smash and grab-kupp.

I samma mål var personer med kopplingar till Södertäljenätverket åtalade. Enligt utredningen som polisen genomförde då tillhörde tre av dem ”nätverkets perifera krets”.

Den man som gav stöldgodset till krögaren ”har starka anknytningar till nätverket genom personliga kontakter”, står att läsa i tingsrättens dom.

Spår till fastighetshärva utreds

Krögaren kopplas dessutom till flera av de misstänkta i den omfattande bedrägerihärva i Södertälje kommun som uppdagades i förra veckan, ett ekobrottsärende som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

39-åringen och minst två häktade i fallet har dessutom en kontakt på sociala medier.

Den utpekade ledaren i brottshärvan är även en högt uppsatt person i Södertäljenätverket, enligt Aftonbladets uppgifter.

En man har har blivit skjuten vid ett gym i Södertälje. Kriminaltekniker har satt upp ett tält.

Polisen har inte klarlagt motivet till måndagens mord.

Ett av spåren som polisens utredare nu undersöker är om det finns kopplingar mellan krögaren och ledaren, enligt uppgift till Länstidningen i Södertälje. De båda ska ha haft ekonomiska intressen ihop, bland annat delägarskap i restaurangbranschen. Ekobrottsmyndigheten granskar nu om 39-åringen kan ha agerat bulvan i härvan, skriver LT.

– Vi fick indikationer på det och tittar på det också inom ramen för vår utredning, vi kollar om det finns några transaktioner mellan dem helt enkelt, säger Fredrik Sandberg, åklagare på Ekobrottsmyndigheten till LT.

Södertäljepolisen hade på tisdagen ännu inte gripit någon för mordet. Man vädjar därför om tips från allmänheten.

– Alla iakttagelser som kan vara viktiga och driva förundersökningen framåt är intressanta för oss, säger Ola Österling, polisens presstalesperson, och fortsätter:

– Vi arbetar intensivt med att samla in och analysera information. Ett stort antal förhör har hållits och ytterligare förhör kommer att hålla. Vi uppmanar den som gjort iakttagelser från händelsen eller har information som kan sättas i samband med mordet att kontakta polisen.