Kanarieöarna kan få turistskatt

Uppdaterad 2018-12-22 | Publicerad 2018-02-08

Oppositionspartiet PSOE föreslår att Kanarieöarna ska införa en turistskatt, något som poitiker på de Baleariska öarna (dit Mallorca och Ibiza tillhör) redan infört.

Oppositionspolitiker på Kanarieöarna föreslår ny turistskatt för att investera i hållbarhetsprojekt.
Men ledande politiker är skeptiska till skatten som, sedan tidigare införts på de Baleariska öarna.

Det är det socialistiska oppositionspartiet PSOE (Partido Socialista Obrero Español) som föreslår att ögruppen ska införa en turistskatt och även begränsa antalet bostäder som hyrs ut till turister. Detta för att skydda miljön och begränsa mängden turister till öarna.

Enligt Kanarieöarnas turistminister Isaac Castellano slog öarna rekord i antal turister i fjol – hela 16 miljoner besökare välkomnades till öarna under 2016, skriver Telegraph.

Drog in 300 miljoner på ett halvår

Liknande skatter infördes redan juli 2016 på de Baleariska öarna, som inkluderar Mallorca och Ibiza, och beräknas ha dragit in äver 300 miljoner svenska kronor till de offentliga finanserna under mellan juli och december 2017.

Större delen av pengarna har använts för att starta olika typer av miljöprojekt på öarna. Enligt PSOE skulle pengarna kunna finansiera liknande projekt på Kanarieöarna.

– Det handlar om att medborgarna ska veta vad pengarna användas till, säger Dolores Corujo, talesperson för PSOE.

Rädda att det skadar turismen

Men ledande personer inom turistnäringen på öarna, inklusive turistminister Isaac Castellano sägs vara kraftigt emot införandet av turistskatt. Enligt Telegraph är de oroade över att en eventuell skatt kan skada den lönsamma turistnäringen.

Till sommaren 2018 planeras en höjning av turistskatten på de Baleariska öarna. För det dyrare hotellen blir skatten närmare dubbla nuvarande, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare.

ANNONS