Game of Thrones lockar turister till Island

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2017-04-19

Tv-serien Game of Thrones fortsätter att locka turister till olika platser i världen.
Senaste i raden är isländska Reykjavik.
Bokningarna till den isländska huvudstaden har nästan fördubblats.
Och det är Game of Thrones i kombination med det isländska fotbollslagets EM-succé i fjol som bidrar till reseboomen.

Tidigare har ju bland annat Nordirland, där serien till stor del spelas in, upplevt haussen. Hundratusentals turister har kommit till Nordirland för att gå i familjerna Stark och Lannisters fotspår i verklighetens Westeros.

Sjunde säsongen

I sommar är det premiär för sjunde säsongen av Game of Thrones. Liksom tidigare har en hel del scener spelats in i Islands magiska natur. Nationalparken Thingvellirs, glaciären Vatnajökull och lavagrottan Grjótagjá bland annat. Reykjavik har blivit stor uppstickare bland sommarens resmål.

– Game of Thrones har satt Island och dess häftiga natur på kartan och gjort Reykjavik till en av sommarens stora turistraketer från Sverige, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Enligt statistiken har bokningarna till Island i sommar nästan fördubblats jämfört med samma tid i fjol. Det är film i kombination med fotboll – fjolårets isländska EM-succé – som gör Reykjavik eftertraktat.

– Naturupplevelser står högt upp på svenskarnas önskelista på semestern och då är Island ett fantastiskt resmål med sin magiska natur med vulkaner, vattenfall, glaciärer och lavafält, säger Karin Starkman Ahlstedt. 

Ökat intresse

Island är det land som ökat mest procentuellt av de länder som placerar sig på 20-i-topplistan över mest bokade semesterländer hos Ticket i sommar. Bokningarna till Island (plats 16) ökar med 79 procent jämfört med förra sommaren.

Svenskarnas intresse för Island som resmål tog fart redan i fjol i samband med att det isländska fotbollslandslaget succé i EM-turneringen. Fler fick upp ögonen för Island som turistland vilket påverkar också sommarens bokningar.  Fler flygavgångar och flygbolag satsar på Island vilket ökar konkurrensen. I sommar minskar snittpriserna på flygbiljetter till Island med 13 procent.

ANNONS