Hawaii förbjuder farlig solkräm

Publicerad 2018-05-04

Vissa kemikalier i vanliga solkrämer hotar det marina livet.

Mixa tusentals turister, litervis med solkräm med ömtåliga korallrev och salt hav. Där får du en giftig coctailmix som skadar det marina livet på Hawaii.
Ett förbud mot solkräm ska rädda haven.

Alla är vi vana vid att smörja in oss med solkräm när vi är på stranden. Det är ett viktigt skydd mot solens farliga strålning och de flesta ser solskydd som något bra. Men det finns faktiskt en stor fara med kemikalierna i våra krämer. På Hawaii har man upptäckt att det marina ekosystemet mår dåligt av kemikalierna.

Insmorda kroppar i havet

Varje dag badar en stor mängd insmorda turister i havet på Hawaii och deras krämer skadar korallreven vid kusten. En vetenskaplig studie från 2015 visar att kemikalierna skapar genetiska skador och till och med tar död på korallerna. Även fiskar, sjöborrar och vissa däggdjursarter påverkas negativt av kemikalierna. Resultatet oroar forskare och myndigheter eftersom det finns flera utrotningshotade djur på Hawaii, som till exempel havssköldpaddor, som riskerar att dö ut om man inte vidtar åtgärder.

Populära stränder hotade

Det är främst de två kemiska substanserna oxybenzone and octinoxate som utgör det största hotet mot miljön. Man har hittat höga halter av dessa ämnen på Hawaiis populära stränder, bland annat på Waimea Bay, Waikiki Beach och Honolua Bay.

Därför föreslår myndigheterna en ny lag som förbjuder solkrämer med dessa substanser. Lagen ska förhoppningsvis börja gälla från januari 2021.

Krämen samlas vid reven

– Det här är den första riktiga chans som korallreven har för att återhämta sig. Det finns många saker som kan döda ett korallrev, men vi vet att oxybenzone förhindrar dem från att repa sig, säger forskaren Craig Downs till The Guardian.

I sin studie upptäckte han att 14 000 ton solkräm samlas vid korallreven varje år.

Kritiker mot lagförslaget hävdar att klimatförändringar och exploatering kring kusterna är minst lika stora hot mot korallerna. The American Chemistry Council motsätter sig lagförslaget med argumentet att solens strålning mot människan är en stor fara. Men det finns ”korallrevsvänliga” solskydd som tillverkas utan de två farliga kemikalierna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln