Så firar världen St Patrick’s day

Uppdaterad 2019-03-18 | Publicerad 2018-03-14

Party, parader och pints på St Patrick’s day.

Sång, dans, skummande öl och gröna hattar.
Den 17 mars firas St Patrick’s day på flera håll i världen.
Men vad är det folk firar och var? Här är festplatserna du inte vill missa.

De skrålar och sjunger och är klädda i grönt. Du har säkert sett de glada St Patrick’s-firarna som går man ur huse den 17 mars varje år. Högtidsdagen är Irlands nationaldag och från början en irländsk helgdag till minne av skyddshelgonet Patrick, även känd som den person som införde kristendomen på Irland.
Idag är den 17 mars mest präglad av fest och härlig stämning och världen över firas dagen med parader, gatufester och grönfärgade ikoniska byggnader. Tidigare år har till exempel One World Trade Center i New York, Colosseum i Rom, Heron Tower i London och Kinesiska muren blivit gröna.

På vissa platser firar man extra mycket. Hotell- och resesöksajten momondo.se har listat platserna där man får en St Patrick's-upplevelse utöver det vanliga.

Livlig gata i Buenos Aires

Buenos Aires - pulserande gatufest

Staden kallas ofta för “Sydamerikas Paris” men den 17 mars kan man tro att den förvandlats till Dublin. Festivalen är det största St Patrick's Day-firandet i hela Sydamerika och staden förvandlas till en stor gatufest med beerpong-turneringar, parader, livemusik och matstånd.

Världens största St Patrick’s-parad i New York.

New York – världens största St Patrick's Day-parad

New York är staden som aldrig sover och den 17 mars pulserar New York alldeles extra i ett helt dygn. Stadens parad är störst i världen och är inne på sitt 257:e år! Den pågår i ungefär sex timmar. I äkta New York-anda marscherar den maffiga paraden upp längst Fifth Avenue bland exklusiva butiker och berömda skyskrapor.

Fem dagars fest i Dublin.

Dublin – fem dagars festival

Ingen vet bättre hur man firar St Patrick's Day än irländarna själva. Deras firande pågår i fem dagar i form av en stor stadsfestival. Festligheterna inkluderar hela staden och beskrivs som ”kulturfesten på Irland” där man hyllar den rika kulturhistorien med musik, pubevent, parader och mycket öl.

Floden färgas grön i Chicago.

Chicago – stadsfloden färgas grön

En stor del av befolkningen i Chicago har en irländsk-amerikansk bakgrund vilket gör att firandet är extra stort där. Staden kryllar av säckpipespelare, irländska dansare och utklädda människor. Den årliga paraden lockar tusentals människor men mest spektakulärt är ändå att floden som flyter genom stadskärnan varje år sedan drygt 50 år tillbaka färgas grön.

Japan och Irland i en skön mix.

Tokyo – Irländskt nätverkande

Om du vill ha en galen mix av St Patrick’s day och japanska influenser så ska du ta dig till Tokyo. Staden har sedan 1992 hållit den största av flera parader i landet. Från början startade firandet som ett sätt att introducera Irland för den japanska befolkningen, men idag är det en dag full av fest och skön stämning i äkta japansk anda.

Fest dagen lång i Cabo Roig.

Cabo Roig – landets största St Patricks Day-firande

Den lilla staden Cabo Roig i sydöstra Spanien är ett känt för att resmål för de som är ute efter lugn och ro. Men den 17 mars vänds hela staden upp och ner när man festar dagen lång. Varje år hålls en parad längst med huvudgatan, med aktiviteter för alla åldrar och restauranger och barer som får irländskt tema. Dagen avslutas med en fantastisk fyrverkerishow.

Marcherande hundar i San Fransisco.

San Fransisco – marscherande hundparad

Invånarna I San Francisco älskar verkligen sina fyrbenta vänner. Här har hundarna egna pride-parader, festivaler, skönhetstävlingar och nu även en alldeles egen St Patrick's Day-parad. De branta och krokiga backarna fylls med marscherande irländska setters och terriers iklädda gröna kostymer för att hylla sitt irländska ursprung.

Parad i Stockholm.

Stockholm – fira på hemmaplan

Om man vill uppleva ett mer traditionellt St Patrick's Day-firande behöver man faktiskt inte resa så långt. I Stockholm går varje år en parad mellan Humlegården och Gamla Stan. Dagen kan avslutas på närmast närliggande irländska pub, som med all säkerhet också har en helkväll på agendan.

Så firar du St Patrick’s day i Sverige

  • Den 16 mars klockan 11.00 firas St Patricks day i Kungsträdgården, Klockan 13.00 går en festlig parad till till Gamla stan. Den anordnas av Svensk-irländska föreningen och Irlands ambassad. Sång, musik och dans genom Stockholm utlovas!
  • Regalskeppet Vasa och Absolute Home i Åhus ansluta sig till årets festligheter genom att bli gröna till Saint Patrick's Day.
  • Irländska restaurangen och baren The Liffey som ligger på Stora Nygatan 40-42 i Gamla stan firar med livemusik och fest. Lång kö, kom i tid! Andra pubar som firar i Stockholm är bland andra Wirströms i Gamla stan, The Bishops arms på Södermalm, Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och Galway Irish pub på Norrmalm.
  • I Karlstad kan man fira St Patick’s day på The Leprechaun Pub.
  • I Jönköping blir det folkfest med sång, musik och dans på Caféscenen på Kulturhuset Spira.
  • Irländska puben Fagan i Malmö bjuder på en speciell St Patrick’s meny. Räkna med mycket folk, förra året var det kö ut på gatan.
  • GAA anordnar en parad i Malmö. Den startar vid Triangeln vid fontänen klockan 13.00. Barnen kan få en ansiktsmålning, mat och dryck.
LADDA NER: Resguide till Dublin – en riktigt cool
helg
LADDA NER: New York – vår största reseguide hittills: 205
tips!

ANNONS