Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Livet är loppis

Publicerad 2014-07-15

Malmö. Att köpa och sälja på loppis har blivit en folkrörelse i tiden.

Ett fritidsintresse. Nytta, nöje och äventyr i ett.

Och alla ska med; farmor, tonåringarna och barnen.

– Loppisbesöken gör man till en familjeutflykt. Antingen åker hela familjen ut och fyndar, eller så säljer man själv. Familjen hyr ett bord, och barnen får ett eget där de kan stå, säger Maria Wiberg från Stockholms marknader, landets största arrangör av loppisar.

– Att barnen deltar har blivit allt vanligare. De säljer en leksak för någon tia och köper sedan en ny sak för samma tia av ett annat barn. Det är ett bra sätt för dem att lära sig handskas med pengar.

Maria Wiberg har arrangerat loppisar i tio år, och hon ser ingen mättnad.

Priserna sjunker

En effekt det stora utbudet har fört med sig är att priserna sjunker.

– Priserna går ner på allt, även nyttoprylar och designgrejer. Ett exempel är dvd-filmer. För ett par år sedan kunde man få 40 kronor för en dvd-film, i dag får man vara nöjd med en tia.

TT: Varför fortsätter trenden?

– Miljötänk och återvinning ligger i tiden, men jag tror också att det handlar om att man vill ha mer udda prylar i sitt hem. Om man ska generalisera så hade vi tidigare två typer som handlade på loppis, samlarna och de med ont om pengar. I dag handlar alla på loppis - och man gör det för att det är kul.

Finare salongerna

Det har gått så långt att begagnatmarknaden har letat sig in i de "finare salongerna".

– I storstäderna gör köpcentrum plats för åtminstone någon secondhandbutik. Myrorna kan ligga vägg i vägg med en tjusig designbutik.

I Småland slår man mynt av det stora intresset för loppis på nya sätt. Det finns loppissafari. En av arrangörerna är Carina Hedin i Gamleby som skjutsar omkring grupper på fyndjakt.

– Jag är utflyttad från Stockholm. Idén till safari fick jag när jag insåg hur otroligt många loppisar det finns här i krokarna. Och billigt är det!

TT