Janne Andersson: "Läget är väldigt bra"

Henrik Skiöld/TT

Anton Johansson/TT

Publicerad 2021-06-18

Spelarna och förbundskaptenen Janne Andersson tackar de svenska fansen för stöder efter segern mot Slovakien.

Janne Andersson nöjer sig med att ta en svalkande pilsner på planet hem till EM-basen i Göteborg.

Något annat firande är inte aktuellt – trots att det ska mycket till för att Sverige ska missa åttondelsfinal.

– Jag har inte räknat mot de andra grupperna men läget är väldigt bra och det känns jätteskönt, säger förbundskaptenen.

”Undersökande” och ”inte tydliga” var hans bild av de svenska svårigheterna i den första halvleken mot Slovakien.

Ett rejält, ärligt och öppet snack i halvtid fick fart på ett kollektiv som i tre halvlekar inte fått till det framåt. Det gav till slut 1–0-segern som sätter Sverige i ett utmärkt läge att ta sig vidare från grupp E och spel i åttondelsfinal i midsommarhelgen.

– Vi korrigerar i andra, gnuggar oss in i matchen. I andra är vi väldigt bra understundom. Man kan inte spela lika bra i alla matcher, vi får anpassa vårt spel efter dem vi möter. Man kan inte tro att vi ska brotta ned Slovakien i första halvlek. Det gäller att hitta vägar in i matcher som är rätt, säger Janne Andersson.

Stort lyft efter pausen

Plötsligt hände det saker. Fart på ben och boll, ett kantspel att prata om, kombinationer som gav öppningar.

Och chans på chans. Men Martin Dúbravka, den slovakiske målvakten, stoppade det mesta.

Två byten vässade ytterligare den svenska offensiven. Alexander Isak – i sitt stora internationella genombrott – fick sällskap av Viktor Claesson och Robin Quaison. Den varnade Kristoffer Olsson och Marcus Berg hade slitit färdigt.

– Jag ville ha in lite pigga ben. De fick jag med Claesson och Robin. Kristoffer Olsson tog jag ut utifrån det gula kortet och jag ville få in Robin Quaison, som sett bra ut på träningarna. Ville ge honom chansen.

Ett högst lyckat byte.

Isak lättade fram till Quaison, som kom före Dúbravka men som stoppades regelvidrigt.

”Väldigt skönt”

TT: Vad kände du när Emil Forsberg slog in straffen?

– Det var väldigt skönt, fantastiskt skönt. Jag tycker att vi hade samlat ihop till det med råge, säger Andersson.

TT: Vad tror du andra lag tänker om er?

– Ingen aning. Vi har känt tidigare att vi för en ganska stor respekt med oss. Vi är ett kollektivt som jobbar hårt där ute. Jag tror nog att man kan tycka att vi är ganska jobbiga och tycker man det är det bra.

In i det sista var utgången oviss. På tilläggstid skrek de slovakiska spelarna för en svensk hands. Händelsen kollades i VAR-rummet, men ledde inte till den straff Slovakien hade hoppats på.

– Jag hann aldrig uppfatta varför han tog VAR-checken. Man är inte så nervös, men stressad och vill att det ska ta slut.

Så dags borde matchen ha varit avgjord, anser Janne Andersson.

– Jag hade gärna sett att vi gjort något mål till. Vi får hoppas att vi har det innestående till en annan match.

Urstark defensiv

Inte ett insläppt mål på 180 minuter hittills i EM stärker ytterligare bilden av en urstark svensk defensiv.

– Vårt försvarsspel är bra över hela planen. Som helhet har vi en bra struktur i vårt försvarsspel. Vi har spelat sju matcher i år och bara släppt in ett mål.

I och med de offensiva byten han gjorde valde förbundskaptenen att spara Dejan Kulusevski, som så sent som i torsdags tränade kollektivt med landslaget för första gången sedan han testats positivt för covid-19 och befunnit sig i karantän.

Andersson har satsat på samma startelva i de inledande matcherna mot Spanien och Slovakien. Han utesluter inte att det kan bli rotation i laget mot Polen i gruppavslutningen på onsdag.

– Vi får se exakt vad den matchen kommer att innebära för oss och hur läget är för de som spelat i dag. Det är för tidigt att säga, jag vill nog ha alla korten på bordet innan jag bestämmer mig.

Polen möter Spanien i Sevilla i morgon. Det innebär att Sverige får en dag vila mer. På frågan vad det kan betyda, svarar Andersson:

– Vi får se, men det är bra att ha en dag extra. Vi har gjort vårt här i dag, sedan får vi se hur det påverkar inför sista matchen, men det gör inget att vi har en dag extra ledigt.