Kryphålet som kan fria Johaug helt

Uppdaterad 2017-08-22 | Publicerad 2017-01-25

OSLO. I normala fall ska Therese Johaug stängas av i 12 till 24 månader.

Men stjärnans advokat tror sig ha hittat ett kryphål som kan fria stjärnan helt.

– Det skulle vara sensationellt, säger Tommy Forsgren, bestraffningsexpert i dopningsärenden på Riksidrottsförbundet. 

Christian Hjort och Johaug.

Den första dagen av den civila rättegången mot Therese Johaug bjöd på få överraskningar. En sak som stack ut var dock att Johaugs advokat Christian Hjort argumenterade för att stjärnan är utan skuld och bör frias helt eller få straffet kortat. 

För medvetet bruk av anabola steroider i prestationshöjande syfte är maxstraffet fyra år. Har utövaren inte haft ambition att fuska ska avstängningen ge mellan 12 till 24 månader beroende på hur aktsam man varit.

”Väldigt spänd på försvarets grund”

Men Hjort tror sig ha hittat ett kryphål som kan korta straffet ytterligare. Advokaten kommer att använda sig av proportionalitetsprincipen – att straffet står i proportion till brottet – som i höstas hjälpte Maria Sjarapova att få sitt straff kortat från två år till 15 månader. 

Hjort hänvisade under onsdagen till den argentinske tennisspelaren Mariano Puerta, som fick sitt straff kortat från åtta till två år 2006, och kommer att fortsätta den argumentationen under torsdagen. 

– Jag är väldigt spänd på försvarets grund till att hon ska frikännas helt. Han grundar ju det på att Johaug har gjort allt som är nödvändigt genom att fråga läkaren om det fanns förbjudna substanser i salvan och att läkaren har så stor kompetens och erfarenhet. Han är också hennes personliga läkare som hon har hundra procent tillit till. Men om det är nog för att bli frikänd, det ställer jag mig tvivlande till, säger norske idrottsjuristen Gunnar-Martin Kjenner som följer rättegången på plats i Oslo. 

Inte heller Tommy Forsgren, bestraffningsexpert i dopningsärenden på Riksidrottsförbundet, ser det som troligt att Johaug frias. 

– Det finns en teoretisk möjlighet, men det kräver extraordinära omständigheter. Jag har inget bra exempel, men tänk en idrottsutövare som ligger och sover och blir stucken med en spruta, då är man helt utan skuld. Det finns definierat i reglementet att man inte ska ha haft någon möjlighet att tänka efter och vara helt utan fel och försummelse, då blir man frikänd även i dopingärenden, säger han och fortsätter:

”Då kan vi lägga ner det”

– Men om man dömer normalt efter reglerna så hade man i det här fallet en möjlighet att kontrollera förpackningen och att man då skulle finna henne helt utan skuld skulle vara helt osannolikt. 

Kan straffet bli kortare än 12 månader? 

– Ja, men då får de göra våld på reglerna och hitta på någon egen. Jag har sett det om sex månader, men då får man verkligen göra våld. När det gäller anabola steroider finns det inte lägre avstängning än ett år, inte om man i någon grad har begått fel. 

Att läkaren Fredrik Bendiksen tar på sig hela skulden hjälper inte. 

– Strict liability sträcker sig även till att man har ansvar att utse sitt entourage. Man kan inte överlåta ansvaret helt och hållet till någon annan. Om man skulle kunna göra det har vi inte något dopningsarbete kvar, då kan vi lägga ner det, säger Forsgren. 

”Öppnar ju dörren för medvetet fusk”

Skulle Johaug frias vänder det upp och ner på hela rättssystemet. 

– Om alla ryska eller kenyanska utövare skulle tro på sina läkare så hamnar vi i en ohållbar situation. Man kan inte ha ett praxis i Norge som accepterar det och så ska man ha andra praxis i andra land, säger Kjenner. 

Forsgren: 

– Det öppnar ju dörren för medvetet fusk om man överlåter ansvaret till någon annan där det inte kommer kosta så mycket. Det är en vild tanke. 

Skulle Johaug mot förmodan få sin vilja igenom talar mycket för att ärendet överklagas till idrottens skiljedomstol Cas där hon i så fall riskerar hårdare straff än de 14 månader som Antidoping Norge rekommenderat. 

– Det kan man säga ganska säkert är att om Domsutvalget skulle komma fram till att hon är utan skuld finns det säkert flera instanser som inte skulle vara nöjda med det, säger Forsgren.