Här gör han ”en Steven Bradbury”

Samuel Girard vann guld när motståndarna föll

Publicerad 2018-02-17

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Sydkoreanerna Seo Yi-ra och Lim Hyo-jun skulle göra upp om OS-guldet på 1 000 meter.

Då föll hemmahoppen och kanadensaren Samuel Girard kunde åka hem guldet i bästa Steven Bradbury-stil.

– Jag kom hit för att lära och vann en guldmedalj, säger 21-åringen till Sportbladet.

Sydkorea dominerar kortbaneåkningen på både dam- och herrsidan och hade för avsikt att rensa prisborden under hemma-OS.

Visst, det började bra. För en vecka sedan vann Lim Hyo-jun den första OS-distansen, herrarnas 1 500 meter, och under lördagen skulle guldfesten fortsätta.

Det var som väntat fullsatt i Gangneung isarena och det saknades inte prominenta gäster. Till och med Moon Jae-in, presidenten, var här.

Han vinkade när hans bild syntes i jumbotronen och Choi Min-jeong gjorde en liknande handledsrörelse när hon ställde sig högst upp på prispallen.

Hon är bara 19 år men har redan samlat på sig åtta VM-guld och kan nu titulera sig olympisk mästarinna på 1 500 meter.

Festen kom av sig

Bara några minuter efter hennes uppvisning var det dags för finalen på herrarnas 1 000 meter och det förväntades bli en uppgörelse mellan, just det, två sydkoreaner.

Lim Hyo-jun har ju visat att han är i sitt livs form och nu skulle han ställas mot Seo Yi-ra, som är regerande världsmästare på distansen.

Deras gemensamma problem: Sandor Liu Shaolin. Ungraren tappade balansen, föll i backen och drog med sig två favoriter i fallet.

Väl på skridskorna igen insåg Lim Hyo-jun och Seo Yi-ra att de hade blivit frånåkta av en kanadick, en amerikan och en glimrande dröm.

”Inget slår det här”

När sydkoreanerna brakade in i sargen blev det i det närmaste tyst i hallen, men tystnaden bröts när Samuel Girard började jubla. Sedan ville han aldrig sluta. Det var inte så här dagen förväntades sluta för en idrottare med 880 följare på Twitter.

– Det här är belöningen för allt jobb jag har lagt ner i fyra år för att förbereda mig inför mitt första OS. Jag är väldigt lycklig. Jag kom hit för att lära och vann en guldmedalj. Det finns inget som slår det här, säger Samuel Girard när Sportbladet träffar honom efter den galna finalen.

Förstörde festen

Den skäggprydde och långhårige unge mannen sitter på en stol längst bak i en välfylld presskonferenssal men alla andra reportrar, i huvudsak asiater, har riktat blicken framåt.

Där, på podiet, sitter ju Choi Min-jeong och berättar om sitt guldlopp.

Du, det här skulle ju bli en koreansk fest...

– Ja, och så faller båda två, konstaterar Girard utan att sluta le.

Steven Bradbury, som tog Australiens första guld i vinter-OS, var ensam på benen när han vann sitt sensationella finallopp i Salt Lake City 2002.

För Samuel Girard återstod en utmanare och han hade inga problem att hålla jänkaren John-Henry Kreuger bakom sig.

Hur reagerade du när de andra åkarna föll?

– Jag hörde någon gå omkull följt av ett ”boom” men var så fokuserad på mig själv och mitt race hela vägen till mållinjen. Det var först efteråt, när jag kom av isen, jag frågade jag en lagkamrat vad som hänt. Då fick jag veta.