Efter traumat: ”Då ramlade världen ihop”

Publicerad 2018-02-06

Andreas Bergwalls yngste son, Oscar, 9, räddades tack vare ett nytt hjärta.

Nu berättar bandylegendaren om den traumatiska tiden.

– Världen bara ramlade ihop, säger målvakten till Bandypuls.

Andreas Bergwall, 43, är en legendar i bandykretsar.

Målvakten, som har sju VM-guld och fem SM-guld på meritlistan, är Sveriges mesta landslagsman och har på många håll beskrivits som världens bästa.

– Det är nästan lönlöst att skjuta om man inte har ett riktigt bra läge, sa Bollnäs-stjärnan Per Hellmyrs om Bergwall i höstas.

Men Västerås-keepern har missat flera matcher under säsongen och då klubben bara har förklarat frånvaron med ”familjeskäl” är det många som har undrat vad som egentligen ligger bakom.

Nu kommer förklaringen.

”Visste inte om de kunde väcka honom”

I en intervju med Bandypuls berättar Andreas Bergwall om en traumatisk tid där familjens yngste son lidit av hjärtproblem och behövt ett nytt hjärta.

Sonen, Oscar, kom till världen med ett medfött hjärtfel för nio år sedan och har opererats tre gånger, senast i september.

Operationen var lyckad, värdena bra och familjen började hoppas på en ljusare framtid.

Men i december kom ett bakslag.

Oscar blev sämre, började hosta och var orkeslös och på sjukhuset konstaterades det att nioåringen hade drabbats av hjärtsvikt. Han fick till slut flygas akut till Göteborg.

– Vi misstänkte att det var riktigt dåligt för när läkaren ringde oss efter testerna sa han inte att det hade gått bra utan han bad oss bara att komma dit. Sedan när vi kom ner dit sa läkaren till oss att de inte visste om de skulle kunna väcka upp honom från respiratorn. Och då ramlade världen ihop och vi kände att vi inte visste någonting längre, säger Bergwall till Bandypuls.

”Då brast allting”

Läkarna lyckades dock koppla bort Oscar från respiratorn och lite senare kom beskedet att han skulle få ett nytt hjärta.

Den 3 januari genomfördes den 14 timmar långa operationen – och den var lyckad.

– Då brast ju allting för oss. Under resans gång har man inte mått särskilt bra, inte någon gång. Det är väl först nu man börjar må bättre själv. Men det är lite som jag var inne på att, vad händer sedan? När man är hemma och har landat lite i allt? Kommer det en reaktion då eller går man vidare? Jag vet inte, jag har helt tappat begreppet med tid och rum, säger Andreas Bergwall, som berättar att Oscar medicineras för att inte stöta bort det nya hjärtat och att han kommer att behöva ta medicinen livet ut.

Oscar kommer inte att gå i skolan den här terminen.

Andreas Bergwall säger att alla värden är bra och att Oscar kan få komma hem under veckan, även om familjen ”knappt vågar hoppas på det”.

”Mår jättebra nu”

– Men han mår jättebra nu. Alla värden är bra och han har inga tendenser alls på avstötning. De signalerna finns inte, säger Bergwall, som ser tillbaka på den tuffa tiden med framför allt ett ord:

Tacksamhet.

– I dag är man ju otroligt tacksam för det här hjärtat vi fått för i dag vet vi ju att vi aldrig hade åkt hem tillsammans med honom om han inte hade fått ett nytt hjärta. Så illa var det och det är otroligt tufft att veta det samtidigt som man är så otroligt tacksam för att vi bor i Sverige med den vården vi har här.

Följ ämnen i artikeln