Southgate: ”Det här är ett underbart jobb”

Uppdaterad 2016-10-05 | Publicerad 2016-10-03

Englands nye förbundskapten på första presskonferensen: Jag har tackat Allardyce

Gareth Southgate.

När Gareth Southgate, 46, fick uppdraget att ta över England var Sam Allardyce en av de första han hörde av sig till.

– Jag ville inte bli betraktad som en som bara väntat på det här läget. Det var viktigt för mig att tacka honom, säger Southgate vid sin första presskonferens som engelsk förbundskapten

När skandalen kring Sam Allardyce rullades upp av The Telegraph under förra veckan tvingades den engelske förbundskaptenen avgå.

"Patriotisk engelsman"

Den tidigare storspelaren från Crystal Palace, Aston Villa och Middlesborough, Gareth Southgate, som varit förbundskapten för det engelska U21-landslaget tar nu över, åtminstone tillfälligt.

Under måndagen höll Southgate sin första presskonferens som förbundskapten för A-landslaget.

– Det här uppdraget är en ära. Det är ingen tvekan om att jag är en stolt och patriotisk engelsman. Möjligheten att få göra det här kommer ingen kunna ta ifrån mig. Jag ser fram mot utmaningen.

– I mina ögon är det ett underbart jobb att ha, oavsett hur lång tid man har det, säger Southgate.

Fyra landskamper

Inledningsvis leder den tidigare försvarsspelaren England i VM-kvalmatcherna mot Malta (på hemmaplan, lördag), Slovenien (b, tisdag), Skottland (h, 11 november) och träningsmatchen mot Spanien (h, 15 november).

– Situationen utvecklades så fort, men är man i fotbollen så är man vad vid det. Det var rätt tillfälle för mig att kliva fram. Jag var i bäst läge att ta hand om laget i de här kommande matcherna.

– Nu har jag varit som instängd i en bunker i den senaste veckan för att kunna förbereda allting. Det har varit ett intressant socialt experiment – och jag har faktiskt gillat det…! säger Southgate.

Om händelserna och avslöjanden kring Allardyce var han försiktig:

– Jag är involverad i en sport som jag älskar, men i en industri som jag emellanåt inte gillar. Men det är många detaljer kring vad som hände förra veckan som jag inte känner till något om. Jag kan inte spekulera.

– När de här sju veckorna har passerat kan alla ta ett kliv bakåt och tänka till klarare hur framtiden kring landslaget ska se ut.

Hyllade Rooney

Rent fotbollsmässigt hyllade Southgate bland annat uttagna Manchester Unitedtrion Marcus Rashford, Jesse Lingard och framför allt Wayne Rooney som fortsatt kommer vara Englands lagkapten.

– Det var ett enkelt beslut att göra honom till lagkapten. Vad jag har sett så är han den självklare ledaren i den här gruppen. I en period av förändring är ledarskap en av de viktigaste sakerna, säger han och jämför hur Rooney var som person när Southgate fortfarande var landslagsman som spelare:

– Han hade ett fantastiskt genombrott i landslaget när jag fortfarande spelade där. Utan att vara respektlös, karaktären som jag mött de senaste veckorna är en stark kontrast mot då. Sättet som han har  mognat, förståelsen för vad som behövs… Det går inte att imponera mer på mig, säger Southgate om Wayne Rooney.