Kalla hoppar av det svenska landslaget

Uppdaterad 2016-04-27 | Publicerad 2016-04-26

”Stort behov att testa eget upplägg”

Kalla bryter sig ur.

Charlotte Kalla bryter med det svenska skidlandslaget.

I ett pressmeddelande meddelar skidförbundet att den största stjärnan, som kommer fortsätta tävla för Sverige, inte ingår i årets träningsgrupp.

– Jag bestämde mig i torsdags, säger Charlotte Kalla till TT.

Totalt 51 åkare i tre olika träningsgrupper kommer ingå i Svenska skidförbundets landslagsverksamhet under den kommande säsongen där höjdpunkten är VM i Lahtis. Men den största stjärnan av alla, Charlotte Kalla, står utanför.

– Jag vill prova något nytt i min karriär. Efter tio år i landslaget är jag nu redo att göra förändringar och följa ett upplägg jag har stark tro på. Jag tror att resultatet av samarbetet med min personliga tränare Magnus Ingesson blir bättre om vi kontinuerligt kan träffas för uppföljning, planering och teknikarbete, säger 28-åringen.

Kommer tävla för Sverige

Beslutet att inte träna med landslaget fattades av Kalla i förra veckan.

– Jag bestämde mig i torsdags. Då fick jag samtal från Magnus att han hade fått muntligt löfte om att få tjänstledigt, så då bestämde jag mig, säger hon till TT.

Att kunna träffa sin personliga tränare alltmer är någonting som Kalla jobbat på under lång tid.

– Efter mycket övervägande känns det här väldigt rätt för mig. Jag har i flera år försökt få till lösningen med att få mer tillgång till Magnus (Ingesson).

Beslutet kommer efter förra säsongens uppmärksammade bråk med damtränaren Mattias Persson, som nyligen lämnade sitt uppdrag. Kalla kommer fortsätta tävla för Sverige men träna utanför landslagets verksamhet.

– Givetvis hade vi gärna haft Charlotte med i landslagets träningsgrupp, men vi förstår hennes val och stödjer henne i den satsning hon känner själv att hon vill göra. Alla vill ha en Charlotte Kalla i bästa form till vintern och är det ett eget upplägg som krävs får vi bara respektera att hon väljer det. Tillsammans ska vi sälja oss dyrt i Lahtis, säger längdchefen Johan Sares.

Olsson och Richardsson tillbaka

Mer glädjande för skidförbundet är att Johan Olsson och Daniel Richardsson återigen tar plats i verksamheten.

– Det är givetvis inspirerande för hela gruppen att Johan och Daniel är tillbaka, men det är minst lika spännande att kunna matcha in unga talanger som Viktor Thorn, Oskar Svensson, Jens Burman, Sofia Henriksson och Jonna Sundling. Samtliga är under stark utveckling och med dokumenterat hög potential. Och så har vi ju Stina Nilsson som redan vid 22 års ålder etablerat sig i den yppersta världseliten, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Skid-VM i Lahtis inleds den 21 februari 2017.