Sågas efter fusket: ”Pissar på sporten”

Skarp kritik mot Stian Berg

Uppdaterad 2021-11-25 | Publicerad 2021-11-24

Norrmannen Stian Berg fuskade med flit för att skapa en debatt om reglerna.

Nu sågas han för sitt tilltag.

– Han pissar på sporten, säger experten Petter Skinstad.

”Stakfria zoner” blev den stora snackisen efter Norgepremiären i Beitostölen den gångna helgen.

Mycket tack vare Stian Berg.

Den 27-årige långloppsspecialisten valde att medvetet bryta mot reglerna för att väcka en debatt om de ”stakfria zonerna”, som han anser hämmar sportens utveckling.

Han visste att det skulle leda till en diskning, men ansåg att det var värt det.

Rätt eller fel? Där går åsikterna isär.

Northug kritisk

Berg har fått många positiva kommentarer från medhållare som menar att det var vågat gjort. En som stämt in i hyllningskören är den före detta fotbollsstjärnan John Arne Riise, som numera åker mycket skidor.

Petter Northug och experten Petter Skinstad är inte lika imponerade. I TV2-programmet ”Petter & Petter” riktar de stenhård kritik mot Berg.

Stian Berg.

– Jag tycker att han pissar på klassisk stil, som ironiskt nog är den del av sporten han försörjer sig på, säger Skinstad, enligt Dagbladet.

– Kanske bör det införas röda kort som innebär att du blir avplockad av banan omedelbart om du fuskar, säger Northug.

”Mest effektivt”

”Stakfria zoner” är utmärkta delar av banan där åkarna är förbjudna att staka. Det används som metod för att stoppa användandet av klassisk åkning utan fästvalla.

”För mig är det inget tvivel om vad som är mest effektivt i klassisk stil. Stakning är den metod jag tränar mest på och behärskar bäst. När zonerna togs i bruk inför säsongen 2016/17 var det inte längre möjligt att staka sig igenom ett allroundlopp och det var stor anledning till att jag i stället fick satsa på långlopp. Jag är nöjd med mitt byte, men jag önskar också att jag skulle kunna delta i allroundlopp och spela på mina styrkor utan att få ett ’DSQ’ (diskning) bakom mitt namn på resultatlistan och bli hatad för det. Det främjar inte utvecklingen eller sprider idrottsglädje i mina ögon. Här vill jag att folk ska tänka efter lite innan de vräker ur sig sina kommentarer”, skriver han på Instagram.

Följ ämnen i artikeln