Första pole position för Felix Rosenqvist i IndyCar

Även Marcus Ericsson bra i kvalet till INDYCAR Grand Prix

Publicerad 2019-05-11

Felix Rosenqvist slog till i Indianapolis.

Med en historisk pole position.

I kväll har han chansen att ta sin första seger i mästerskapet.

– Helt fantastiskt, säger Felix Rosenqvist.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse; pole position i IndyCar...

I kväll inleddes uppladdningen inför IndyCar med kvalet till INDYCAR Grand Prix, en deltävling som avgörs på den 3,9 km långa road course-version av Indianapolis Motor Speedway.

Och det blev en svensk succé.

Felix Rosenqvist tog sin första pole position i IndyCar. De är första gången en svensk förare har pole position sedan Kenny Bränk hade det 2002.

– Vi har varit med i toppen hela dagen och det var en riktigt bra dag även om den började helt okej, säger Felix Rosenqvist i Viaplays sändning efter kvalet.

– Vi var med i topp fem hela tiden och det kändes bra, men lagom till mitt sista försök så kände jag att det slog om och blev riktigt bra. Jag trodde inte att det var så bra, men jag hoppades att det skulle hålla ända till slutet och det gjorde det.

Felix Rosenqvist har pole position i IndyCar

Felix Rosenqvist har pole position i IndyCar

Detta var tredje gången i år som rookien Rosenqvist tog en plats Firestone Six och var bland de sex snabbaste i kvalet. Han har gjort en mycket bra inledning av säsongen och hans teamchef Chip Ganassi har förutspått att svensken kommer att vinna minst ett lopp i år.

I morgon kväll har han chansen att ta den där första seger, han startar först sedan han var två hundradelar snabbare än sin välmeriterade teamkollega Scott Dixon i kvalet.

– Han är en fantastisk talang och de är roligt att se honom ta en pole position så tidigt i sin karriär, säger Scott Dixon.

Rookien Rosenqvist slog till

Därmed har svensken goda möjligheter att ta sin första pallplats i Indycar.

– Den här gången har jag ingen bakom mig att oroa mig för. De två senaste loppen har jag legat mitt i fältet och det har varit rörigt. Jag är väldigt glad över att vi är tillbaka i toppen där vi var under inledningen av säsongen. Jag hoppas att jag och Scott kan köra bra tillsammans och ta hem en dubbelseger till teamet säger Felix Rosenqvist.

– Det är i loppet de stora poängen delas ut, men det här var ett viktigt delmål för mig i det här äventyret och jag ska göra allt jag kan för att maximera det här utgångsläget i racet.

Även Marcus Ericsson gjorde ett bra kval, hans bästa i den korta karriären i den amerikanska formelserien och han startar morgondagens lopp i femte led.

INDYCAR Grand Prix inleder uppladdningen för klassikern Indy 500. Under lördagskvällen avgörs loppet, från och med tisdag är det sedan full fokus på Indy 500 med träningar under veckan och kval på lördagen den 18 maj.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se