Amerikanska OS-tränaren död i olycka – veckor efter historiska guldet

Publicerad 2021-08-17

Lee Kiefer vann OS-guld i Tokyo, Buckie Leach var det amerikanska landslagets coach.

Fäktningstränaren Buckie Leach från USA fick se sin adept ta ett historiskt guld i fäktning på OS i Tokyo.

Nu är han död – efter att ha varit med om en motorcykelolycka i lördags.

”Våra hjärtan är krossade”, skriver det amerikanska fäktningsförbundet i ett uttalande.

För tre veckor sedan blev Lee Kiefer historisk, när hon blev den första amerikanskan att ta ett OS-guld fäktning sedan hon vunnit damernas individuella florettfäktning.

Med under spelen fanns hennes tränare och före detta collegelärare Buckie Leach, som coachade det amerikanska florettfäktningslaget till en fjärdeplats. Tokyospelen var tränarens femte OS som ledare – och just där kom det historiska guldet.

Var på roadtrip efter OS

Det följs av en tragedi. Buckie Leach, som efter OS begav sig ut på en roadtrip i USA, avled i lördags efter att ha varit med om en motorcykelolycka, skriver People. Dödsfallet bekräftas även av det amerikanska fäktningsförbundet.

”Våra hjärtan är krossade efter förlusten av florettfäktningstränaren för damlandslaget, Buckie Leach, bara två veckor efter att han lett truppen under sitt femte OS”, skriver förbundet i ett uttalande på sociala medier.

”Det var hans hjärta, passion och skratt som gjorde Buckie till en av de mest älskade tränarna inom sporten. Våra tankar är med Buckies familj och hela fäktningsgemenskapen”, fortsätter uttalandet.

Leach, som 2013 valdes in i den amerikanska Hall of Fame för fäktning, blev 62 år gammal.