Alexanderssons revansch – tog VM-guld på långdistansen

Publicerad 2018-08-11

Första individuella guldet bärgat under orienterings-VM i Lettland.

Tove Alexandersson vann långdistansloppet i Sigulda på tiden 1.14,04 – och tog därmed sitt tredje raka VM-guld på distansen.

– Det är det här jag älskar med mästerskap. Man vill verkligen prestera bra och det är mycket känslor, säger hon efter loppet.

Efter en missräkning på medeldistansen i skogarna runt lettiska Sigulda var den regerande världsmästaren Tove Alexandersson besviken.

– Jag har haft jättesvårt med den här terrängen hela tiden. Det är något med min hjärna och den här terrängen som inte går ihop. Hade hoppats på att jag skulle ha extra fokus och verkligen få till det i dag, men nej, sa hon till Svensk Orientering efter det misslyckade loppet.

Under dagens långdistanslopp var hon tillbaka i Sigulda, och hade chans på revansch. En chans som 25-åringen förvaltade på bästa möjliga sätt.

Tog revansch på Alm

Efter silvret i sprinten, silvret i damstafetten och guldet i mixstafetten bärgade Alexandersson även det första individuella guldet på VM i Lettland.

– Det känns fantastiskt bra. Jag fick slita rejält där ute, men jag är så glad att jag lyckas hålla ihop loppet. Det var ett bra lopp, jag kom lite snett till någon kontroll och fick stanna upp, men jag har inte gjort några stora misstag, berättar hon i TV12.

Hon tog sig igenom banan (9,9 km) på tiden 1.14,04 – över en minut innan tvåan, danskan Maja Alm. Samma Alm drog det längsta strået i sprinten och besegrade Alexandersson, men svenskan fick nu alltså sin revansch. Trea i loppet var schweiziska Sabine Hauswirth.

Det var hennes sjunde VM-guld någonsin och därmed är hon den bästa svenska orienteraren genom tiderna (Annichen Kringstad har sex VM-guld). Guldet på långdistansen var Alexanderssons tredje raka efter gulden i Tartu 2017 och Strömstad/Tanum 2016.

”Det är mycket att smälta”

Hon ledde loppet i princip från starten till målet. Efter 3,5 km hade hon ”bara” 52 sekunder tillgodo på Alm, men mer än så gav hon inte bort. När mållinjen korsades stod det klart att segermarginalen blev 1 minut och 27 sekunder.

– Jag har varit själv i skogen i stort sett hela tiden, när jag kom in på varvningen hörde jag att jag ledde med en minut. Sen var det långt kvar efteråt och jag var väldigt trött, så det kändes absolut inte tryggt på något vis. Det var bara att fortsätta att pressa fysiskt men ändå hålla ihop orienteringen. Det har verkligen varit tufft ute i skogen i dag. Man har inte fått någonting gratis.

Nu när VM är över för denna gång kan Tove Alexanderssons räkna ihop två guld och två silver.

– Det har varit väldigt kul och det är det här jag älskar med mästerskap. Man vill verkligen prestera bra och det är mycket känslor. Det har varit en händelserik vecka och det är mycket att smälta, säger hon.

Bra resultat för svenskarna

Karolin Ohlsson kom sjua på tiden 1.22,04. Lisa Risby sprang på 1.30,28 och blev kom då på fjortonde plats.

Sara Hagström kom på plats 22 (1.35,15).

De svenska herrarna sprang sin långdistans (16,1 km) senare under eftermiddagen. Gustav Bergman stod för en fin prestation och sprang in på 1.41,34 – drygt fyra minuter efter segrande norrmannen Olav Lundanes. Ukrainaren Ruslan Glibov och schweizaren Fabian Hertner kom tvåa respektive trea i loppet.

1.45,47 var tiden som Albin Ridefelt sprang in på, det räckte till en fjortondeplats. Martin Regborn var tredje och sista svensk i startfältet. Med tiden 1.50,46 kan han räkna sig som världens artonde bästa långdistansorienterare.

Följ ämnen i artikeln