Avslöjar: Sarah Sjöström avslutar kritiserade samarbetet

Publicerad 2020-12-10

Antoine Griezmann bryter med omedelbar verkan sitt samarbete med kritiserade Huawei efter rapporter om att de underlättar förföljelsen av den uiguriska minoriteten i Kina.

Och nu kan Sportbladet avslöja att Sarah Sjöström också avslutar sitt kritiserade samarbete med telekomjätten.

– Båda parter är överens om att inte förlänga avtalet, säger simstjärnan i ett uttalande till Sportbladet.

Det är efter rapporter om att den kinesiska mobiltillverkaren Huawei tagit fram en mjukvara för ansiktsigenkänning som ska hjälpa den kinesiska staten att bevaka och övervaka den muslimska minoriteten i uigurer som Barcelonastjärnan Antoine Griezmann bryter sitt avtal med omedelbar verkan, skriver han på Instagram.

Den kinesiska mobiljätten har under lång tid varit i sponsorsamarbeten med simstjärnan Sarah Sjöström, vilket möts av kritik. När artisten Zara Larsson bröt sitt avtal med Huawei i somras väcktes frågan på nytt.

För mig är det främst mitt intresse för teknik, fotografering och innovation, där Huawei är väldigt starka, som gör att jag tycker att samarbetet är bra. Jag kommenterar ingenting gällande politik eller liknande och det har jag aldrig gjort”, sade Sarah Sjöström i ett uttalande då.

”Bra samarbete”

Men nu syns inte längre företagets logotype bland sponsorerna på Sjöströms hemsida. I ett uttalande till Sportbladet bekräftar Sarah Sjöström att avtalet upphör.

– Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige. Vi har ett tidsbegränsat avtal som går ut nu vid årsskiftet och båda parter är överens om att inte förlänga avtalet, säger hon och fortsätter:

– Jag kommenterar ingenting gällande politik, det har jag aldrig gjort. I övrigt har jag inga fler kommenterar.

Managern Daniel Wessfeldt trycker också på att något avtal inte brutits. Men vill inte ge någon mer bakgrund till varför Sarah Sjöström inte varit intresserad av att förlänga.

”Ingen aning om uigurerna”

– Det har inte kommit på tal att förlänga, säger han.

Men Sarah måste ha en anledning att inte vilja det från sin sida?

– Det har hon kanske. Det du berättar nu med uigurerna har jag ingen aning om, det har säkert inte hon heller även om det varit turbulent kring avtalet i stort. Men jag vill betona att vi inte avbrutit något samarbete. Motivet till att inte förlänga får var och en spekulera kring, säger han.