Bröt ihop efter sonens fråga: ”Storgrät när jag lämnade på dagis”

Publicerad 2021-07-26

Sara Algotsson Ostholt.

TOKYO. Sara Algotsson Ostholt är på plats i Tokyo mot alla odds.

Den stora tragedin som skedde för drygt två år sedan har både ryttarstjärnan och hennes sexårige son Eric svårt att komma över.

– När jag skulle lämna min son på dagis frågade han igen: ”Mamma, hur kunde det hända, varför började det brinna”, berättar 46-åringen.

När den svenska truppen till fälttävlan presenterades av SOK stod det klart att Sara Algotsson Ostholt fanns med som reserv. Detta trots att hon fick se två av sina bästa hästar och tänkta OS-hopp omkomma efter brandolyckan 6 maj 2019.

– Jag tycker att det är otroligt att jag står här, det trodde jag absolut inte för exakt två år sedan. Jag trodde inte att jag skulle ha en häst på den här nivån igen, säger Algotsson Ostholt när landslaget i fälttävlan mötte media inne på Equestrian Park i Tokyo.

– Jag ville inte ens tänka på OS efter olyckan, förbundet ville gärna att jag skulle hitta en ny häst för mina bästa hästar gick ju bort och mina äldre damer från Rio och London (Wega och Reality) är för gamla. Min motivation var inte att skaffa en ny häst då, jag ville kanske inte ens rida mer direkt, säger OS-silvermedaljören från London.

”Frågade mig på väg till dagis”

Det var efter en tävling i Polska Sopot som hästtransporten fattade eld på en motorväg. Med i lastbilen fanns Sara, hennes son Eric och hästskötaren Roberto Scherneck. Hästen Chacco's Crack dog på plats i lågorna och Arpertina en vecka senare av skadorna.

Känns det som en revansch på livet att du efter en sådan olycka är med i en OS-trupp redan nu?

– Jag känner att jag kom ur det och började tänka framåt relativt snabbt, det är bra att ha mål och jobba framåt. Men det blir många tillbaka blickar ändå, många bilder framför ögonen. Eric min son som var med när olyckan skedde och är sex år han frågar mig fortfarande från och till, ”Mamma hur kunde det hända. Varför började det brinna?” säger Algotsson Ostholt.

– En gång när vi skulle till dagis, precis innan jag stannade och skulle lämna honom så frågade han mig exakt det och jag överväldigades av känslor, det är verkligen inte borta. Jag storgrät när jag gick in med stackars Eric på dagis och fick berätta för de anställda varför, om han skulle fråga vidare. Han har inte glömt det och jag har verkligen inte glömt det. Jag vill inte trycka bort det men jag vill hellre tänka framåt.

”Trodde inte det skulle gå så snabbt”

Efter några månader utan häst tog Algotsson Ostholt över Chicuelo, som landslagskollegan Niklas Lindbäck tidigare ridit. 16 månader efter olyckan på motorvägen utanför Sopot var ridstjärnan tillbaka i samma stad och klarade både EM och OS-kvalgränsen med den nya hästen.

– Att vi skulle bli ett sådant bra team så snabbt det trodde jag inte men denna säsongen har gått väldigt bra och då kom förhoppningarna mer och mer att jag kanske skulle kunna ta en plats och få vara med. Så jag är jätte glad över att vara här och hoppas kunna stötta mina lagkamrater med min erfarenhet och jag är redo om jag får chansen att tävla, säger Algotsson Ostholt som tillsammans med seglaren Max Salminen var fanbärare för Sverige under OS-invigningen.

– Det var så härligt och väldigt väldigt roligt, säger stjärnan med ett leende.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll