Henrik von Eckermanns succé inför hemmapubliken

Publicerad 2022-06-18

Henrik von Eckermann har gjort stor succé inför hemmapubliken på Stockholm Stadion.

Med OS-guldhästen King Edward knep han andraplatsen i prestigefyllda Global Champions Tour – bara elva hundradelar från segern.

– Det är nästintill perfekt, säger von Eckermann.

Henrik von Eckermann var felfri och snabbast i alla klasser han ställt upp i under Global Champions Tour på Stockholm Stadion. 

Men efter tre raka segrar återstod den mest prestigefyllda tävlingen när lördagens Grand Prix skulle avgörs. Eckermann gick ut sist av alla 35 tävlande. Då hade bara fem ryttare hoppat felfritt.

Eckermann blev det sjätte att ta sig till omhoppningen efter fjärde raka felfria rundan på Stadion. I omhoppningen var tysken Christian Ahlmann knappa elva hundradelar snabbare än svensken och knep segern.

– Man vill ju vinna, men hästen har vunnit två andra klasser och hoppat otroligt. Jag fick inte till den första svängen mellan ett och två. Christian gick på sju galoppsprång och jag hade åtta galoppsprång, det var där jag förlorade det. Men resten var riktigt bra och det kändes fantastiskt.

”Jublet var inte vinnarbra”

På publikens jubel kunde man nästan tro att vonn Eckermann vunnit, men det lurade inte svensken.

– Publiken är jämt fantastisk i Sverige. Jublet var bra, men det var inte vinnarbra. Jag kände det, och så tittade jag upp och såg att det var rött på tavlan.

Andraplatsen ger von Eckermann 700 000 kronor. Totalt har svensken kammat hem över en miljon kronor på de två första tävlingsdagarna.

– Det har varit nästintill perfekt. Jag har vunnit tre gånger och en gång tvåa, men känslomässigt är det perfekt. Hästen känns pigg och fräsch och det är det viktigaste.

Har du toppat VM-formen för tidigt?

– Nej, det tycker jag inte. Han har haft en otrolig form hela tiden. Det har varit olyckliga saker som hänt, men formen har alltid varit bra. Nu har vi finslipat på saker. Jag är jätteglad att bitarna börjar falla på plats.

”Otroligt bra sport”

Malin Baryard och Peder Fredricson stod för ett nedslag var i den individuella tävlingen och tog sig inte vidare till omhoppningen.

– Vi har hoppat så många felfria rundor på slutet och då kommer man ju närmare ett nedslag. Det är klart det är surt. Jag ville vara felfri och hoppa en omhoppning här på hemmaplan. Samtidigt har hon gjort flera tuffa rundor här så hon mår nog bra av att slippa omhoppningen, säger Baryard-Johnson.

Storebror Jens Fredricson var en av de sex som red felfritt och fick tävla vidare i omhoppningen. Där blev det dock två nedslag.

– Varken jag eller hästen är tillräckligt snabb för att hänga med i det här tempot just nu, säger Fredricson som var imponerad av von Eckermann.

– Det är löjligt bra. Jag tror aldrig att jag har sett så bra sport, otroligt bra sport. Atmosfären och känslan att komma in här slår det mesta efter pandemin.