Häckens gravida landslagsmålvakt: ”Jag vill tillbaka till planen”

Publicerad 2022-05-14

GÖTEBORG. En begynnande bebismage skymtas under fotbollskläderna.

Loes Geurts håller – med BK Häckens medicinska, sociala och ekonomiska stöd – i sin träning under graviditeten.

– Tidigare i karriären hade jag inte trott att detta skulle vara möjligt, säger landslagsmålvakten.

När träningen drar igång ter sig allt som vanligt. BK Häckens målvaktstrio - Jennifer Falk, Jacqueline Burns och Loes Geurts - drillas av Mattias Gustafsson.

Snabba fötter och bollar i brösthöjd från nära håll, alla tre genomför en uppvärmningsserie.

I takt med att värmen stiger inombords blir rörelseomfånget större för Falk och Burns. Loes Geurts däremot slänger sig inte.

Och när spelövningarna ska inledas kliver BK Häckens nederländska landslagsmålvakt av.

Hjärtat vill fortsätta, men förnuftet leder Loes Geurts in i gymmet.

Där fortsätter den gravida fotbollsspelaren sitt träningspass.

Benböj med lätta vikter på stången, bålstabilitet på boll och överkroppsstyrka står på dagens program.

 – Man har lite mindre kontroll och jag känner att jag har något i magen som inte känns som tidigare. Jag känner stor skillnad på min kropp även om det inte syns så mycket ännu, säger hon.

Hon kan se sina lagkompisar genom de stora glasfönstrens som vätter mot planen. Att tillhöra ett sammanhang under graviditeten är värdefullt för 36-åringen. 

– Det här är mitt heltidsjobb så det är väldigt viktigt. Jag är helst här, med laget och även om jag inte kan vara med på planen hela tiden gillar jag den sociala aspekten, säger hon.

När vi ses är Loes Geurts halvvägs in i gravidteten.

Loes Geurts i träning med Häcken.

Har hen börjat sparka?

– Jag har känt något, lite otydligt, men ändå.

Hon ler stort. Graviditeten har hittills varit smidig. Lätt illamående initialt, men inga foglossningar eller andra problem.

”Behöver inte välja bort att skaffa barn”

Det medicinska teamet kring Häckens damlag  – med läkaren Sadesh Balasingham och fysioterapeut Karin Schröder – bakom sig känner Loes Geurts en stor trygghet.

– Jag stämmer av hur jag mår med dem, hur det känns och vilka övningar jag kan göra. Jag ska känna mig trygg och behöver inte skämmas för om jag bara inte mår bra en dag. Det är okej att det inte blir någon träning alls en dag, säger Loes.

– Så länge man inte har foglossningsproblem finns det inte så mycket man inte får göra. Loes kör inte tuffa frivändningar med skivstång, men övningar som hon mår bra av kan hon göra. Det viktigaste är hur spelarna mår, att de känner att de har ett liv i magen som styr, poängterar Karin Schröder som ser fördelar med den kunskapsbank som BK Häcken bygger med Elin Rubenssons tidigare graviditet och återgången efter densamma och nu Loes Geurts situation.

– Vi kan dela med oss om hur vi har gjort. Ju fler kvinnliga elitfotbollsspelare som föder barn, ju skickligare kommer vi att bli. Det är viktigt att spelarna runt om genom ser att det är möjligt och man behöver inte välja bort att skaffa barn. Nu har vi lite rutin för det här, säger Schröder.

Loes Geurts berättar att hon får frågor från andra kvinnliga spelare och hela processen följs ute på klubbens träningsanläggning.

– Innan har jag tänkt att jag aldrig skulle kunna satsa vidare och vara gravid samtidigt. Nu finns alla förutsättningar här och det är jag väldigt tacksam för. 

Det är ett stort steg.

Automatisk avtalsförlängning

BK Häcken har en ny graviditetspolicy. Via den kompenserar klubben sin spelare ekonomiskt genom att stötta upp havandeskaps- och föräldrapenningen så mycket som Försäkringskassan tillåter. Den fastställer också att klubben tillsammans med spelaren ska ta fram en individuell plan för av- och påtrappning av träningen under graviditeten. Efter förlossningen och i policyn regleras också en automatisk avtalsförlängning med ”ett transferfönster”, det vill säga cirka sex månader, vid de fall den gravida spelaren har mindre än ett år kvar på kontraktet vid barnets födsel.

Loes Geurts uppskattar det ekonomiska stödet.

– Det är väldigt viktigt. Det här är mitt jobb och kan man inte få tillräckligt med kompensation måste man hitta något annat jobb för att kunna betala sina räkningar och då skulle det inte vara värt det. Så hade det varit tidigare och säkert är i vissa klubbar, säger Loes Geurts.

Geurts på fotbollsplanen.

Graviditeten var planerad, men hölls hemlig initialt.

När försäsongen drog igång var Loes Geurts med fullt ut och höll graviditeten hemlig.

– Det var lite svårt att ha samma motivation till försäsongen men jag ville vara med på landslagssamlingen i mars, det var min största motivation. Jag ville få upp fysiken inför den och det var därför jag orkade köra hårt fastän att jag var väldigt trött.

Under slutet av BK Häckens träningsläger i Spanien berättade Loes Geurts för lagledningen om babylyckan.

Men lagkompisarna fick vänta ett tag på beskedet.

– Det var lite svårt att inte berätta. Ingen visste i landslaget heller, då var jag i vecka tio, för jag ville berätta tills jag hade gjort ultraljudet. Det hade jag och min sambo (Nikolas) bestämt.

– Jag nådde mitt mål, jag kom i landslaget en sista gång. Jag njöt så mycket av att bara vara där igen, trots att jag satt på läktaren, säger Loes Geurts som har kontrakt med BK Häcken även över nästa säsong.

– Jag vill komma tillbaka till planen, sen är jag väldigt medveten om att jag inte vet hur allt kommer att gå, hur förlossningen kommer att bli. Men det är målet.

Följ ämnen i artikeln