’Sjungandet har inget med fotboll att göra’

Publicerad 2016-08-11

Ajdarevic i tårar efter frågan

SALVADOR. Nye förbundskaptenen Janne Andersson uppmanar landslagsspelarna att lära sig nationalsången.

När Sportbladet tar upp frågan på presskonferensen efter Sveriges förlust mot Japan blir OS-lagkaptenen Astrit Ajdarevic känslosam.

– Sjungandet har inget med fotboll att göra, säger han sedan.

Det var i gårdagens ”Sommar i P1” som Janne Andersson framförde uppmaningen:

– I mitt landslag är det viktigt att sjunga. Att vi sjunger tillsammans. Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark. Lär dig texten för denna sången sjunger vi tillsammans med fansen, sa Sveriges nye förbundskapten.

Några timmar senare var det dags för Sverige att möta Japan i OS.

Sverige förlorade, och är utslaget ur turneringen.

”Har överenskommelse”

På presskonferensen ställde Sportbladet en fråga om Janne Anderssons uppmaning, och förbundskaptenen Håkan Ericson markerade att han tyckte det var en onödig fråga.

– Vi har precis förlorat och är utslagna. Hur vi förbereder spelare för nationalsången kan vi ta vid ett annat tillfälle, säger Håkan och fortsätter:

– Vi har en överenskommelse här och jag har respekt för spelare som inte sjunger. Om Janne har andra tankar har jag respekt för det också.

Flera av de svenska spelarna sjöng inte nationalsången inför avsparken mot Japan, bland annat lagkaptenen Astrit Ajdarevic, Pa Konate, Robin Quaison och Abbe Khalili.

Janne Andersson betonade vikten av att sjunga i hans landslag.

Även Astrit Ajdarevic markerade att han tyckte frågan om att han inte sjöng nationalsången var onödig.

Sedan höll han ett känslosamt tal:

– Jag kan bara prata för mig själv och ingen annan. Jag är från Kosovo från början och växte upp i Sverige. Jag är stolt över att få representera det här landet och vara lagkapten. Men du och andra i Sverige måste förstå att vi har familj och vänner som har varit med om väldigt svåra saker i krig som jag måste respektera.

– Jag har släktingar som gått igenom fruktansvärda saker. Föreställ dig själv att vara i den situationen. Jag kommer alltid älska Sverige, var jag än reser säger jag att jag är svensk kosovoalban. Var jag än reser. Det är mitt svar till dig. Så nu vet du min sida av historien.

– Jag är stolt svensk, jag är stolt kosovoalban. Jag är stolt över att vara lagkapten och jag kommer alltid vara stolt, oavsett om jag vinner eller förlorar.

– Om någon påpekar att jag inte sjunger, och säger att ”om jag inte sjunger”, bla bla bla, då är det upp till honom. Jag kommer ha en diskussion med honom.

– Punkt.

”Inget med fotboll att göra”

Efter presskonferensen, på väg till den mixade zonen, kunde Ajdarevic inte hålla tårarna tillbaka, påtagligt berörd.

Sedan utvecklade han resonemanget ytterligare:

– Jag har fått ett uppdrag att ta hand om laget för att jag har varit med ett tag, för att jag är äldst. Jag har varit med i Håkans planer förut. Sjungandet har inget med fotboll att göra. Jag vet mina känslor. Allt handlar om respekt. Att ta upp en sådan fråga är inte relevant i nuläget om jag sjunger eller inte. Jag vet var jag kommer ifrån. Jag vet vad jag representerar. Jag vet varför jag spelar fotboll. Jag vet vad Sverige har gjort för mig som kom hit när jag var två år gammal. Jag pratar för alla som har utländsk bakgrund. Alla kommer från svåra omständigheter. Man ska aldrig ta det ifrån en människa, aldrig. Vi är stolta över att vara här och representera det här landslaget. Jag har representerat alla landslagskullar sedan jag var 14 år gammal, jag kommer aldrig att låta någon ta det ifrån mig.

Expressen: Du säger att du tycker att frågan inte är passande nu, är det en passande fråga någon gång?

– Den borde inte var det. Om man sjunger eller inte har ingenting med fotboll att göra. Tror du Zlatan efter alla mål att han inte känner sig stolt? Han har aldrig sjungit. Han har representerat Sverige var han än varit. Om han åker till Jupiter kommer han att representera Sverige.

Varför tror du det blir en fråga då?

– Det behövs inte. Jag vet att alla är stolta. Jag skiter i om jag är en bra eller dålig fotbollsspelare. Jag vet varför jag kom hit. Jag kom hit för att representera Sverige. Jag vet mina rötter, jag vet var mina föräldrar kommer ifrån, jag vet vad Sverige har gjort för mig. Jag kommer från något dåligt, något hemskt, något som inte borde finnas i den här världen, krig, våld. Man ska inte relatera sådant med fotboll. Man måste se till människan, inte se till en sak. Vi är människor, man måste förstå vissa grejer, det är det jag inte köper, jag kommer aldrig göra det, säger Astrit Ajdarevic.

Hör Janne Anderssons resonemang precis i slutet av sitt sommarprat

Följ Sportbladet på Facebook!