Uppgifter: Rikard Grip fick sparken som landslagschef

Publicerad 2019-09-25

Turbulensen kring svenska skidlandslaget har pågått ett halvår.

Tidningen Expressen skriver nu att landslagschefen Rikard Grip fick sparken, vilket stämmer enligt Sportbladets uppgifter.

Beslutet ska ha varit starten på att även längdchefen Johan Sares ska ha tvingats bort, enligt Sportbladets källor.

– Det stämmer inte. Jag valde att sluta själv, säger Johan Sares.

Försäsongen har varit allt annat än lugn för ledarna kring det framgångsrika landslaget i skidor. Under det senaste halvåret har fyra ledare slutat: landslagschef Rikard Grip, hans ersättare Jonas Peterson, längdchef Johan Sares och vallachef Urban Nilsson.

Startskottet var beskedet i mars att Rikard Grip skulle sluta som landslagschef.

Tidningen Expressen var först att berätta om turerna bakom kulisserna. Enligt tidningen stämmer inte den officiella versionen om att Rikard Grip självmant valde att sluta.

Enligt tidningen har varit i kontakt med flera oberoende källor med extremt god insyn i skidsporten och enligt dem har Rikard Grip blivit tvingad att lämna sin tjänst.

– Det var en person som tog ett beslut att Grip inte skulle vara kvar. Utan att kolla upp det med så många andra, säger en källa till Expressen.

Och den personen var Johan Sares?

– Ja.

Beslutet ska ha förmedlats under ett möte mellan Johan Sares och Rikard Grip. Enligt Sportbladets källor var det ett möte där Johan Sares markerade att det handlade om en maktkamp och att det ”inte fanns plats för dem båda två”.

”Stämmer inte”

När Expressen pratar med Johan Sares förnekar han att han givit Rikard Grip sparken.

– Nej, det stämmer inte enligt mig, säger han.

Ett par veckor efter att Rikard Grip slutat och gått vidare till tjänsten på SOK anställdes Jonas Peterson som hans ersättare. Det var en anställning som Johan Sares var mycket nöjd med och som var väl förankrad högre upp i organisationen.

Men bara tio dagar efter att Jonas Peterson tillträtt sin tjänst slutade Johan Sares själv. Enligt flera av varandra oberoende källor till Sportbladet skedde det efter påtryckningar av personalen på Svenska skidförbundets kansli, som varit missnöjd med Johan Sares behandling av Rikard Grip.

– Jag valde att sluta själv. Jag kände jag själv att det var bra för mig och skidförbundet att vi gick skilda vägar. Sen är det väl alltid så att man fungerar bra med vissa, men det funkar inte alltid bra med alla, sa Johan Sares när Sportbladet nyligen var i kontakt med honom och lät honom bemöta uppgifterna.

Tidigt under hösten stod det klart att även Jonas Peterson fick kliva av sin tjänst. Något som skidstjärnan Charlotte Kalla beklagade nyligen.

Rikard Grip kommenterar uppgifterna om att han tvingats sluta så här i ett sms till Expressen:
– Av respekt till alla aktiva och ledare som jobbar kring längdlandslaget i dag så vill jag inte kommentera det som har hänt. Jag vill att de får lugn och ro, och får fokusera fullt ut på den kommande skidsäsongen. Skidor ligger mig extra varmt om hjärtat och jag önskar dem lycka till. Jag har gått vidare och trivs enormt bra på mitt nya jobb på Sveriges olympiska kommitté.

Inför kommande säsong delar Lars Selin och Karin Ersson delar på tjänsten som landslagschef. Anders Niemi är utsedd till ny vallachef och Ola Strömberg, förbundsdirektör är tf längdchef.

Följ ämnen i artikeln