Jonas Claesson ny tränare i Hammarby

Publicerad 2022-04-25

Jonas Claesson blir ny huvudtränare i Hammarby Bandy.

Anfallsikonen återvänder till Zinkensdamm, där spelarkarriären tog slut för 20 år sedan.

– Det känns jättebra. Det ska verkligen bli kul, säger han.

Jonas Claesson valdes in i Hammarby Bandys Hall of Fame i februari 2019. Nu blir han ny huvudtränare för klubbens herrlag.

Jonas Claesson, 51, är en av svensk bandys största spelare genom tiderna. Som aktiv vann han två SM-guld med Vetlanda innan flytten gick till Hammarby inför säsongen 1996/1997. Där avslutade den trefaldige världsmästaren sedan sin karriär 2002.

20 år senare återvänder Jonas Claesson nu till Hammarby – som huvudtränare. Kontraktet är skrivet över två år.

– Det känns jättebra så klart. Det ska verkligen bli kul, säger Claesson, vars senaste uppdrag som tränare var i Vetlanda.

Då sade han upp sig mitt under den pågående säsongen 2016/2017. Innan Jonas Claesson tog det jobbet var han förbundskapten för Sveriges herrlandslag.

”Ett friskhetstecken”

Som ny tränare för Hammarby blir utmaningen att ta det forna storlaget närmare toppen. Den gångna säsongen missade Bajen slutspel. Inför hösten har klubben bland annat värvat tillbaka landslagsmittfältaren Adam Gilljam från ryska Jenisej.

– Det första man tänker på är utveckling och att alla spelare vill däråt. De har en otroligt jobbig säsong bakom sig, både resultatmässigt och med skador och sjukdomar, säger Claesson, som väntas bilda duo med Jonas Lindqvist som tränade laget i vintras.

– Men när man summerar det nu är i stort sett alla spelare och ledare fortfarande kvar. Jag kommer till något där man börjat om från början och vill fortsätta på den linjen. Det känner jag är ett friskhetstecken.

”Hoppas det kan ge en boost”

Viktor Karlsson, sportsligt ansvarig i Hammarby, säger till klubbens hemsida:

– Det tog inte många telefonsamtal med Jonas innan vi kände att det här var helt rätt. Jonas har visat ett stort engagemang och ett stort intresse för föreningen och sättet vi vill jobba efter. Det känns otroligt bra att ha det här klart och vi hoppas det här kan ge en boost till hela föreningen och till alla våra supportrar.

Under säsongen som gick var Jonas Claesson bandyexpert för Sportbladet.

En längre intervju med Jonas Claesson finns på Sportbladet Play.