Sef: ”Mellberg inte hårdare drabbad än andra”

Publicerad 2020-06-23

Olof Mellberg var kritisk till allsvenskans och superettans intresseorganisation Svensk elitfotboll efter den mållösa matchen mot Elfsborg. Arkivbild.

Helsingborgs tränare Olof Mellberg kallade den allsvenska spelordningen "bedrövlig" och "en katastrof".

Svensk elitfotbolls svar?

– Han är inte hårdare drabbad än någon annan, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

Följ ämnen

Det var ord och inga visor från Olof Mellberg när han på presskonferensen efter måndagens 0–0-match mot Elfsborg sågade intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) längs med fotknölarna.

Helsingborgstränaren anser att hans klubb har missgynnats och fått mindre vila när de sex första omgångarna av allsvenskan planerats in.

– Det är helt bedrövligt. Jag vet inte om de har tänkt över huvud taget. En katastrof är det. I dag fick vi en dag mindre och det tyckte jag att man såg. Det är klart vi tröttnar när Elfsborg har en dag mer vila. Samma mot Kalmar, sade Mellberg och tillade att Helsingborg även får en dags mindre vila i de kommande mötena med Mjällby och Djurgården.

"Ingen annorlunda behandlad"

Nu svarar Sef på kritiken.

– Han vet, och hans förening känner till, hur svårt det är att göra spelordningar. Han är inte hårdare drabbad än någon annan. De spelar dessutom inte cupmatch när de andra spelar cupmatch, säger organisationens ordförande Lars-Christer Olsson.

TT: Får klubbarna något att säga till om innan spelschemat sätts?

– Ja, det är klart de får. Sedan är det dessutom Svenska fotbollförbundet (SvFF) som har det yttersta ansvaret för spelordningen. Men det är klart att Sef företräder föreningarnas intressen, och alla är med i olika omgångar för att påverka spelordningarna. Det är ingen som är annorlunda behandlad än någon annan.

Hänvisar till Tegnell

TT: Så ni anser att Olof Mellbergs kritik inte är berättigad?

– Inte enligt min uppfattning.

På presskonferensen var Olof Mellberg även inne på att publiken har bortprioriterats av Sef. Han menade att man med bättre framförhållning hade kunnat testa att ha träningsmatcher före den allsvenska starten och prova att ha publik i liten utsträckning.

Detta är något som dock inte ligger på Sefs bord, enligt Lars-Christer Olsson som hänvisar till Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog.

– Då får han prata med Anders Tegnell om det, säger han.

TT har även varit i kontakt med Sefs generalsekreterare Mats Enquist som hälsar att Olof Mellbergs utspel "får stå för honom".