Längdskidor

Norska tränaren om svenska skidbråket: ”Sårbar organisation”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Turbulensen kring det svenska skidlandslaget har varit total i sommar och höst.

Norrmannen Ole Morten Iversen är inte förvånad.

– Jag upplevde att det var en sårbar organisation, säger den före detta svenska landslagstränaren.

Det norska damlandslaget i skidor befinner sig i Kvitfjell för ännu ett läger inför den kommande säsongen.

Få mörka moln tornar upp sig över de norska fjälltopparna. Nog för att Maiken Caspersen Falla missar lägret, men satsningen på den utökade sprintsidan ska ge Norge muskler för att stå emot den värsta konkurrenten. Sverige alltså.

– Vi är väldigt nöjda med hur sommaren och hösten har varit för åkarna. De har fått gjort det som de ska. Det är tur det, så vi kan slå svenskorna..., säger Ole Morten Iversen på telefon.

Norges landslagstränare har god koll på svenskorna. Han var tränare för det svenska damlaget under två år innan han i maj 2018 hoppade oväntat av, missnöjd med innehållet i sina arbetsuppgifter.

Han har fortfarande kontakt med flera svenska ledare och när blågults organisation skakat har han lidit med sina svenska vänner. Under det senaste halvåret har fyra högt uppsatta ledare kring skidlandslaget slutat: landslagschefen Rikard Grip, hans ersättare Jonas Peterson, längdchef Johan Sares och vallachef Urban Nilsson.

”Väldigt toppstyrt”

– Det har varit en nyhet här också och jag träffar en del av mina gamla svenska kollegor i landslaget, så jag är lite uppdaterad. Jag känner med dem, det är synd att det har blivit så här, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att det har någon negativ effekt på kort sikt. Tjejerna i det svenska laget kommer att åka lika fort i vinter ändå. Men de kanske bör se över systemet för framtiden. Det är väl där oron finns, säger han.

Är du förvånad över det som skett?

– Jag har inte full överblick, men ska jag vara ärlig är jag inte överraskad utifrån den inblick jag fick i det svenska systemet kring landslaget. Jag såg att det var en sårbar organisation, säger han.

Han pekar på själva upplägget av organisationen, inte mot personerna i densamma.

– Om man jämför med Norge så tycker jag att den strukturen som finns kring landslaget i Sverige upplevdes som sårbar. Vi har i Norge en längdkommitté som har ett stort ansvar i systemet medan det i Sverige var väldigt toppstyrt, det fanns en person som visste allt. Det finns fördelar med det med det, men kan vara sårbart när saker och ting börjar skaka. Det som har hänt kan vara en konsekvens av det, säger han.

Under onsdagen avslöjade tidningen Expressen uppgifter kring kaoset. Enligt dessa ska ska Rikard Grip inte fått fortsatt förtroende och tvingats bort, vilket stämmer enligt Sportbladets källor som också gör gällande att Johan Sares, chef för längdverksamheten, valde att lämna sin tjänst efter påtryckningar.

Uppgifterna publicerades efter att Sportbladet talat med Ole Morten Iversen.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter chockbeskedet väntar straffrundor för skidlandslaget

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Rikard Grip

Norge