Kunde mist livet – nu tillbaka i Paralympics

Persson blir fanbärare: ”Stor ära”

Publicerad 2018-03-08

PYEONGCHANG. Han var Sveriges främste paralympier i Salt Lake City för 16 år sedan.

Men kunde ha mist livet inför spelen i Turin 2006. I Pyeongchang är Ronny Persson tillbaka – som curlare.

– Jag har jobbat så många år för att hamna här igen, säger den femfaldigt alpine Paralympicsmedaljören.

Ronny Persson gjorde sitt första Paralympics i Nagano, Japan, för 20 år sedan. Då tog han som debutant ett skrällartat brons i störtlopp, sitskiklassen LW10.

I Salt Lake City, USA, 2002 tog han medalj i samtliga alpina distanser – silver i slalom, storslalom och super-G samt brons i störtlopp – och var därmed mest framgångsrik i den då guldlösa svenska truppen.

Ambitionen var att avsluta den alpina paralympiska karriären i Turin 2006. Men den flerfaldige VM-guldmedaljören skar sig i duschen i sina förberedelser inför mästerskapet och var i stället nära att mista livet i sviterna av en blodförgiftning.

"Vilse i livet"

– Jag fick åka in akut på sjukhus när jag var i USA och opererades. Jag var så jäkla illa däran av infektionen ... det var nära att det inte skulle gå bra alls. Det var en rätt stökigt period. Den alpina karriären dog där och då, säger Ronny Persson som suttit i rullstol sedan 20-årsåldern.

Efter flera år utan parasport på den allra högsta internationella nivån blev Persson 2013 inbjuden att träna curling med arbetskollegan och chefen Jalle Jungnell, skipper för Sveriges rullstolscurlinglag i Sotji 2014.

– Jag mådde inte så bra, jag kände ju att någonting fattades. Man var lite vilse i livet. Då sade Jalle att "häng med och prova det här då". Då kände jag först att "curling är inte min grej, jag är ju störtloppskille". Men när jag varit med på två, tre träffar kände jag "fasen vad svårt det här är" ... då kom tävlingshornen ut, jag kände att det här är något jag vill bli bra på. Och resten är, som man brukar säga, historia, säger Ronny Persson.

Inleder mot Kina

Den Kramforsbördige Stockholmsbon är vid stundande Paralympics i Pyeongchang, Sydkorea, med som aktiv utövare för tredje gången. I Vancouver 2010 var han med som alpin ledare.

51-årige Persson är trea i det svenska laget i rullstolscurling där skippern Viljo Pettersson Dahl, ettan Kristina Ulander, tvåan Mats-Ola Engborg och reserven Zandra Reppe också ingår. Grundspelspremiären spelas mot Kina i Gangneungs curlingcenter den 10 mars.

– Vårt mål är att komma topp sex. Jag och mitt lag har fått bra förutsättningar, det känns jättebra. Jag har lovat mig själv att vara närvarande i nuet. Jag har jobbat så många år för att hamna här igen, säger Ronny Persson.

Fanbärare

Persson ska bära den svenska flaggan vid invigningen till i Pyeongchang på fredag.

– Det är en stor ära för mig, säger Persson om uppdraget som fanbärare till SVT Sport.

Följ ämnen i artikeln