Kallas oro inför bragdloppet: ”Det var hemskt”

Uppdaterad 2018-02-14 | Publicerad 2018-02-10

När Charlotte Kalla ryckte med tre kilometer kvar orkade INGEN följa med.

Svenskan vann OS-skiathlonen i överlägsen stil.

– Jag var så nervös innan, det var hemskt. Nu bubblar det av både glädje och lättnad, säger Kalla till Kanal 5.

Med fyra kilometer kvar av loppet var Kalla återigen i rygg på Marit Björgen, tätt bakom de båda placerade sig Ebba Andersson.

Med tre kilometer kvar, i en lång sluttning, gjorde Kalla ett ryck – och norskorna Björgen och Heidi Weng orkade inte följa med.

– När jag väl höjde tempot ville jag inte slå av farten, säger hon, och berättar om känslorna under rycket.

– Jag tänkte: Nu är jag beredd att tugga taggtråd och smaka på mjölksyra. Det är det jag tränat på, och det är så många års förberedelser och träningar som varit i syfte att hantera den där smärtan på bästa sätt, både mentalt och fysiskt.

Svenskans lucka blev för stor för att någon ens skulle vara nära att ta i kapp, och Charlotte Kalla kunde ta sitt andra individuella OS-guld, nästan åtta sekunder framför Marit Björgen.

– Det är en väldigt go känsla i magen just nu, det bubblar av både glädje och lättnad – mest för att det varit så himla roligt att tävla i dag, när man får känna sig så här stark, säger Kalla.

”Det var hemskt”

Men uppladdningen var inte optimal, avslöjar hon.

– Jag har varit överraskande lugn, ända fram till fyra timmar till start, då blev jag jättenervös. Det var hemskt! Jag trodde inte man kunde bli så nervös. Man vet ju ingenting innan, men nu vet man lite mer, skrattar hon.

Nu har svenskan dessutom fler mästerskapsmedaljer (18) än Gunde Svan.

– Oj! Det är hedrande att bara nämnas i samma mening som honom, säger hon.